Virustrusselen vil øke i 2010, mener Panda Security.

Annonse


Flodbølge i vente

Virustrusselen vil øke i 2010, mener Panda Security.Hvert år ved juletider sender sikkerhetsselskapene ut virusvarsler for året som kommer.

– Vil øke eksponentielt

Og for 2010 ser slett ikke lyst ut, skal vi tro antivirusselskapet Panda. De venter at en veritabel flodbølge av såkalt malware (ondsinnet programvare) skal velte over oss i det nye året.

– Mengden av ondsinnet programvare vil øke eksponentielt, heter det i en pressemelding fra selskapet.

Nettsky-virus

I samme meldingen kan de fortelle at de har laget noe de kaller verdens første «cloud»-virus i laboratoriet.

Annonse


Et slikt virus bruker den såkalte nettskyen (cloud computing) til å spre uhumskheter.

Fotball-virus

Med andre ord spres det via eksterne servere som bærer ulike nett-tjenester – i motsetning til dagens visus som stort sett sprer seg via de enkelte brukernes PC-er.

Panda forventer også at virusaktiviteten vil øke under fotball-VM i Sør-Afrika til sommeren.

– Windows 7 ingen hindring

Mange tror at Windows 7 er sikrere enn XP og Vista. Det tror ikke Panda. Tvert om spår de at virsumakerne vil tilpasse seg 64-bitsversjonen av Microsofts nye operativsystem, som i følge Microsoft selv skal være nærmest bombesikkert.

– Det kan komme til å ta tid, men vi forventer å se en vesentlig overgang til denne plattformen i løpet av de neste to årene, heter det i pressemeldingen.

Mac-faren vil øke

Også på Mac-plattformen venter Panda langt flere virus, hull og sårbarheter enn før.

Hittil har det nesten ikke forekommet reelle trusler for Mac, men Panda mener altså at denne tiden vil være definitivt forbi i 2010.

Lysteligere for mobil

Panda er heldigvis mer optimistiske når det gjelder spredningen av virus til mobiltelefoner.

Her mener de at de mange ulike plattformene – Mac OSX på iPhone, Android på en rekke nye telefoner, Windows Mobile på noen, Nokia Symbian – og en rekke andre mer eller mindre proprietære systemer – vil utgjøre en effektiv mur mot spredningen av virus.

Annonse