_MG_9119

Annonse


Dette er Nokias supertelefon

Trodde du Android var det ultimate innen fleksible operativsystemer for mobiltelefoner? Glem det, det er Maemo som er ordentlig hardcore. Og nå kommer OSet til en Nokia-mobil nær deg.

Vel, vi får kanskje ikke forvente noe massespredning av Maemo med det første, men Nokia satser likevel ganske tungt på å markedsføre N900, deres første Maemo 5-utstyrte mobil. Og det skjønner vi: Det er et fett stykke mobilteknologi. Men likevel, som sagt, ikke for hvem som helst.

Omvendt tankegang
Først og fremst er det viktig å skjønne at i motsetning til de fleste andre smartmobiler som i utgangspunktet er mobiltelefoner med stadig bredere funksjonalitet, er N900 det motsatte. Det er opprinnelig en såkalt tablet, en liten datamaskin som skal brukes til nettsurfing og andre små oppgaver som krever en del kraft. Og denne datamaskinen har plutselig nå fått telefonfunksjoner.

Dermed er ikke N900 spesielt mobilsentrisk. Hovedskjermen viser få tegn til mobilrelaterte funksjoner, med unntak av dekningsmålere på oversiden av skjermen. Fronten av telefonen har heller ingen knapper for å svare eller legge på, ingen andre knapper heller, for den saks skyld. Når du skyver ut tastaturet fra undersiden og har skjermen på, ser det virkelig ut som om du jobber med en svært liten PC, ikke holder i en telefon.

Annonse


Mobilfunksjonaliteten er rett og slett en av de mange applikasjonene. Du må gå til hovedmenyen ved å trykke på et ikon i venstre hjørne, og først der ser du valg som kontakter, telefon og samtaler (som inkluderer SMS-meldinger, som presenteres i det etter hvert stadig mer populære samtaleformatet). Disse valgene ligger midt i mellom andre applikasjoner, enten der et internett, e-post, kamera, kalender eller snarvei til nettbutikken Ovi.

Stor, men funksjonell
Men før vi diskuterer programvaren bør vi jo nevne litt mer om hvordan telefonen føles. Den er ganske klumpete, det er ikke til å stikke under en stol. Fronten er som sagt bare en skjerm, ingen knapper, og skjermen er 3.5 tommer stor. Den er også meget fin når det gjelder skarphet og fargegjengivelse – ikke minst fordi den støtter hele 16 millioner farger og har oppløsning på 800×480 piksler. Ta den, HD2, med dine 65.000 farger, selv om det er Microsoft som egentlig har skylda.

Grunnen til at N900 er såpass tykk er så klart tastaturet, som skyves lett ut. Det er ingen avansert mekanisme her som i N97, tastaturet bare kommer opp og forblir åpent, og den generelle følelsen er at det hele er solid konstruert og vil ikke gå i stykker med det første. Når det er sagt oser ikke N900 eksklusivitet, vi snakker plastkonstruksjon her. Men samtidig føles den robust og godt bygd. Så, ingen luksustelefon med vekt på design, men en funksjonell dings som gjør jobben sin. Bare sørg for å ha store lommer.

Rundt på sidene finnes det vanlige knapper for volum, kamera, en bryter som låser skjermen, USB-inngang og 3.5 mm-jack. Og på baksiden sitter selvsagt kameralinsen, samt et lite stativ som lar deg sette opp telefonen på skrått for å se på film.

Godkjent tastatur
Tastaturet er et vesentlig element av en så avansert mobiltelefon. Og til tross for at tastene er skvist inn i et ganske lite område, er de overraskende behagelige. Skriveopplevelsen er definitivt bedre enn på N97 og N97 Mini, knappene reagerer fint og er gode å trykke på. Og det beste av alt? Egne, fysiske taster med norske bokstaver.

N900 er utstyrt med en kraftig prosessor på 600 MHz (kanskje ikke like mektig som Snapdragon altså, men sammen med det fleksible operativsystemet resulterer det i formidabel hastighet). I tillegg finnes det en PowerVR-grafikkbrikke, som nok også sørger for at det hele er så deilig responsivt. I tillegg er lagringsplassen på hele 32 GB, noe som fremdeles er imponerende. Og det er også plass til minnekort, slik at du totalt sett ender opp med maksimalt 48 GB med plass.

Så hvordan er denne herligheten å bruke? Hva er greia med Maemo?

For nerdene?
Fleksibilitet og frihet er stikkordet. Maemo er ekstremt utviklervennlig, og allerede nå finnes det en rekke mer og mindre obskure programmer du kan installere. Alt fra programmeringsverktøy og kalkulatoremulatorer er tilgjengelig, noe som sier litt om hva slags klientell som allerede har fått sansen for N900. Dette er ikke nødvendigvis noe for mannen i gata.

Det som er meget positivt er at Nokia på sin side lover jevnlige oppdateringer med ny funksjonalitet, og Maemos fleksibilitet innebærer at ting du ikke liker med N900 i dag sikkert blir fikser på sikt.

Noen begrensninger
For eksempel sliter vi litt med at telefonen nesten bare kan brukes i landskapsmodus. Det stammer fra internet tablet-mentaliteten. De eneste gangene du får gjort noe på N900 i portrettmodus, med en hånd, er når du skal svare og legge på samtaler, og eventuelt taste inn nummer. Men slikt lover Nokia blir fikset snart. Så det er ikke noe å forbanne seg over. N900 slik den er i dag er bare begynnelsen. Vi registrerer også at det mangler støtte for MMS-meldinger. Kanskje ikke så dramatisk for mange, men likevel kjedelig. Igjen, vi kan tenke oss at dette blir fikset på sikt.

Menysystemet ellers er temmelig lett å bruke. Vi snakker logiske ikoner for alle applikasjoner, der hovedmenyer er delt i to skjermer. De aller viktigste funksjonene kommer først, og trykker du på «flere», får du tilgang til øvrige programmer samt alle applikasjoner du har installert selv.

Selve hovedskjermen, som du ser når du aktiverer enheten, er lett å tilpasse i stor grad. Du kan legge inn en rekke widgets som får matet inn informasjon fra nettet, som Facebook, nyheter og vær. Du kan legge til snarveier til programmer, til kontakter og til internettsider. Alle disse kan plasseres fritt rundt. Går du tom for plass, har du flere skjermer til disposisjon, noe a la iPhone eller Android. Du trenger bare å dra fingeren bortover så hopper du til neste skjerm der flere snarveier og ikoner kan plasseres.

Programmer og internett
Trykker du på det nevnte ikonet i venstre hjørne går du i utgangspunktet til den nevnte hovedmenyen, men har du flere programmer oppe, eller uleste meldinger, får du først en oversikt over disse. Multitasking er nemlig en av de største styrkene til N900, og mobilen klarer lett å ha en rekke nettleservinduer oppe, flere applikasjoner, og du kan kjapt bytte mellom dem eller stenge dem. Det ligner litt på hvordan du bytter mellom programmene i Windows. Det skal ganske mye til for å få N900 til å slite med hastigheten også, noe som vitner om hvor godt programmert Maemo er.

Den andre store styrken, ved siden av multitasking, er nettsurfing. Nettopplevelsen på N900 overgår nemlig alt som finnes av mobiltelefoner på markedet. Den innebygde Mozilla-utviklede nettleseren viser nettsider i full drakt. Ingenting forsvinner. Vi surfer på nettet akkurat som vi ville gjort på en PC, bare i mindre format. Det er en imponerende opplevelse, sidene lastes ned kjapt, og du kan rulle deg gjennom dem i alle retninger for å få med deg all informasjonen. N900 er helt klart overlegen når det gjelder internett. Nettleseren støtter også Flash, noe som er en sjeldenhet i mobilverdenen. Du kan faktisk gå rett inn på YouTube og faktisk se på videoer uten store problemer – selv om innlastningen kan ta litt tid og være litt hakkete.

Det eneste problemet er at skjermen er resistiv, slik at det ikke er støtte for multitouch. Du kan dobbelklikke på skjermen for å zoome inn på nettsiden, og du kan også bruke volumknappene for å zoome inn og ut, noe som fungerer helt fint. Og det lønner seg å dra frem pekepennen når du skal klikke på lenker, for å være sikret nøyaktig navigasjon.

Vi registrerer også at blant annet Firefox har lansert en egen Maemo-nettleser, men denne er tregere og mindre elegant enn den medfølgende.

Litt gammeldags
Det at skjermen er resistiv er så klart litt skuffende, men ingen katastrofe. Det er nemlig en av de beste skjermene innenfor kategorien vi har prøvd, med god respons og nøyaktighet. Ikonene i menyene er stort sett store og tydelige, så det er vanskelig å bomme. Pekepinnen må som sagt brukes av og til, men stort sett kun når du skal klikke på små tekstlenker. Kapasitivt hadde helt klart vært bedre, men vi klarer faktisk å overleve.

N900 er altså en fabelaktig kontormaskin, men stiller litt svakere når det gjelder multimedia. Den tar de aller fleste filmformatene (også DivX og Xvid). Det skulle bare mangle: Med såpass fin skjerm vil vi gjerne kunne se på film uten å stresse for mye med konvertering. Men musikkspilleren er ganske grunnleggende og mangler flere funksjoner vi tar for gitt. Det finnes ingen FM-radio (men det er derimot innebygd støtte for nettradio). Kameraet er midt på treet. Det fungerer fint i dagslys, i gode forhold, men sliter med en gang det får en utfordring. Som svakere lys eller raske bevegelser.

Visse mangler, inntil videre
Det er mer vi savner på N900: Bedre integrasjon med sosiale nettverk, for eksempel. Det finnes en Facebook-widget til hovedskjermen, men denne viser bare statusoppdateringer. Vil du gjøre noe mer med Facebook, må du inn på den fullstendige nettsiden gjennom nettleseren. Det samme gjelder Twitter. Sånt kan rett og slett ta litt mye tid noen ganger. Det finnes heldigvis allerede applikasjoner som gjør ting enklere, for eksempel Hermes, som knytter kontaktlisten din mot Facebook, slik at det hentes inn profilbilder og andre detaljer om dine venner og kobles sammen med telefonen. Det kommer helt sikkert mer slikt fremover.

Vi er også skuffet over kartapplikasjonen. Det eneste vi får er en gammel utgave av Ovi Maps – versjon 1.0. Ingen Google Maps så langt, ingen Ovi Maps 3.0, som er den mest oppdaterte. Men igjen, dette kommer helt sikkert. Akkurat som vi er sikre på at Nokias Ovi-butikk, som foreløpig er tom, vil snart fylles opp med fine Maemo-applikasjoner.

Noe nytt
Konklusjonen vi altså sitter igjen med er at N900 er en veldig spennende begynnelse. De manglene telefonen har vil mest sannsynlig bli rettet på innen kort tid, enten av Nokia selv eller uavhengige utviklere. Det er en hardcore-telefon, men samtidig klarer den å være brukervennlig, med et fint og lettforståelig menysystem, som samtidig inneholder forbløffende mye dybde.

Maskinvaren er fin, selv den resistive skjermen er til å leve med. N900 er kjapp, kraftig og full av funksjoner. Og Maemo åpner for et hav av muligheter. Sånn sett er dette en av de råeste smarttelefonene på lang tid, spesielt hvis du driver med mye nettsurfing, og trenger solid multitasking. Med andre ord, hvis du trenger en liten datamaskin i lomma som også fungerer som en telefon.

N900 er en spennende ny start for Nokia, og vi gleder oss til å se hvor plattformen går fremover.

Annonse