Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Fildeling er i seg selv ikke straffbart, og verktøyene som brukes til det er dermed ikke ulovlige, konkluderer spansk rett. (Ill.: Per Ervland)

– Lær av Frankrike

Fox-sjef vil ha «three strikes» nå.

Fildeling er i seg selv ikke straffbart, og verktøyene som brukes til det er dermed ikke ulovlige, konkluderer spansk rett.
(Ill.: Per Ervland)
Frankrikes omstridte «three strikes»-lov har gått en lang i tornfull vei i de politiske og juridiske korridorene.

Vaklende lov

Men nå er loven endelig vedtatt, etter at Frankrikes høyeste rettsinstans, Konstitusjonsdomstolen, gjorde om vedtaket som hindret at loven ble satt ut i livet.

Det spørs likevel om loven blir stående særlig lenge.

For EU vedtok denne uka en ny telekom-lov som sier akkurat det motsatte: At man ikke uten videre kan kaste ut fildelere fra nettet om de har lastet ned piratmateriale og blitt advart tre ganger.

Opp til hver enkelt

Både Storbritannia og Spania ønsker å innføre lignende lover, og Sverige har langt på vei tenkt i samme baner.

I USA er det derimot opptil hver neklt bredbåndsleverandør å bestemme om ulovlige fildelere skal stenges ute eller ikke. Og skjer det, er det bare å velge en annen leverandør for de som blir rammet.

Vil at USA gjør det samme

Dette vil nå mediemogulen Jim Gianopulos ha en slutt på. Gianopulos er toppsjef i mediekonsernet Fox, som kontrollerer både et filmimperium og en rekke TV-kanaler i USA.

Fox-konsernet er en del av Rupert Murdochs internasjonale News Corp-konglomerat.

– Stort og anonymt

– Om vi kunne gjøre det samme som franskmennene, ville det være en stor seier over piratvirksomheten, uttalte Gianopulos på en pressekonferanse i Aten, Hellas.

Han la til:

– Men den dårlige nyheten er at Internett er stort og anonymt.

Kilde:
studiobriefing.net

Stikkord: three strikes