Fildeling er i seg selv ikke straffbart, og verktøyene som brukes til det er dermed ikke ulovlige, konkluderer spansk rett.

Annonse


– Lær av Frankrike

Fildeling er i seg selv ikke straffbart, og verktøyene som brukes til det er dermed ikke ulovlige, konkluderer spansk rett.
(Ill.: Per Ervland)
Frankrikes omstridte «three strikes»-lov har gått en lang i tornfull vei i de politiske og juridiske korridorene.

Vaklende lov

Men nå er loven endelig vedtatt, etter at Frankrikes høyeste rettsinstans, Konstitusjonsdomstolen, gjorde om vedtaket som hindret at loven ble satt ut i livet.

Det spørs likevel om loven blir stående særlig lenge.

For EU vedtok denne uka en ny telekom-lov som sier akkurat det motsatte: At man ikke uten videre kan kaste ut fildelere fra nettet om de har lastet ned piratmateriale og blitt advart tre ganger.

Annonse


Opp til hver enkelt

Både Storbritannia og Spania ønsker å innføre lignende lover, og Sverige har langt på vei tenkt i samme baner.

I USA er det derimot opptil hver neklt bredbåndsleverandør å bestemme om ulovlige fildelere skal stenges ute eller ikke. Og skjer det, er det bare å velge en annen leverandør for de som blir rammet.

Vil at USA gjør det samme

Dette vil nå mediemogulen Jim Gianopulos ha en slutt på. Gianopulos er toppsjef i mediekonsernet Fox, som kontrollerer både et filmimperium og en rekke TV-kanaler i USA.

Fox-konsernet er en del av Rupert Murdochs internasjonale News Corp-konglomerat.

– Stort og anonymt

– Om vi kunne gjøre det samme som franskmennene, ville det være en stor seier over piratvirksomheten, uttalte Gianopulos på en pressekonferanse i Aten, Hellas.

Han la til:

– Men den dårlige nyheten er at Internett er stort og anonymt.

Kilde:
studiobriefing.net

Annonse