Tumblr. er et slags Twitter med multimedia-støtte, og er i rask vekst.

Annonse


Mye mer enn Facebook og Twitter

Tumblr. er et slags Twitter med multimedia-støtte, og er i rask vekst.
(Ill.: tumblr.com)
Hørt om Bebo, Skyrock eller Tagged?

Noe for alle

Ikke det? Da skal du vite at at det finnes hundrevis – om ikke tusenvis – av store og små sosiale nettverk der ute. Noen er svært spesialiserte, og interesserer bare de som sogner til et bestemt miljø eller en bestemt bransje. Andre er åpne for alle, og ønsker å bli det nye Facebook, MySpace eller Twitter.

Felles for dem alle er at de er noe helt annet enn et forum. Mens et forum først og fremst er til for de som vil diskutere et emne, er et sosialt nettverk der for at folk skal holde kontakten med hverandre. En til en, en til mange eller mange til mange.

Store forskjeller

Antallet funksjoner og muligheter varierer sterkt. Fra Facebook med sine muligheter for å legge inn nær sagt ubegrensede mengder tekst, bilder og video til ultra-minimalistiske Twitter som bare har plass til en kort setning eller to pr. post.

Annonse


Noen samfunn henvender seg til bestemte geografiske områder – eller de har rett og slett blitt store i et bestemt land. For eksempel er Nexopia kjempestort i Canada, mens studiVZ er store i Tyskland, spesielt blant studenter.

Nyttenett

I Norge har Facebook bukta og begge endene. Snart er halvparten av befolkningen medlemmer der. Men det finnes likevel sær-nettverk som lever godt også her i landet.

Et av de mest utbredte er Lenkedin, som er et nyttig verktøy for de som vil vil gjøre karriere og orientere seg i yrkeslivet, både i Norge og internasjonalt.

Mediedeling i kortformat

Et nettverk som er i sterk oppgang er Tumblr.. Tjenesten ligner mye på Twitter, men kan i tillegg til tekst også huse både bilder, lyd og video – alt sammen i hendig kortformat.

Tublrs store attraksjon er at det er ekstremt enkelt og kjapt å bruke, på tross av at innholdet er «tungt», rent datamessig.

Venner og kjente

Et annet interessant nettverk er Friendster, som faktisk har lengre historie enn både Facebook, MySpace og Linkedin. Bakmannen Jonathan Abrahams startet opp i USA i 2002, og nettverket er i dag mest populært i Australia.

Og da har vi verken nevnt Mixi (stort i Japan), Orkut (venn-til venn-tjeneste startet av Google-nøkkelpersonen Orkut Büyükkökten) eller CyWorld, som er koreanernes «greie».

Skaff deg oversikt

En mer eller mindre fullstendig oversikt over de viktigste nettssamefunnene finner du på Wikipedia.

Kanskje du rett og slett kan skaffe deg en ny vennekrets i løpet av helga?