Den omstridte forretningsmannen Hans Pandeya vil fortsatt kjøpe Pirate Bay. Men har han råd?

Annonse


Kaos, beskyldninger og tvil

Oppkjøpet av The Pirate Bay henger igjen i en syltynn tråd, skal vi tro svensk presse og internasjonal IT-presse.

Styreformann går av

I dag ble det kjent at styreformann Magnus Bergman i GGF går av. GGF (Global Gaming Factory X) er selskapet som angivelig skal kjøpe The Pirate Bay for 30 millioner svenske kroner (om lag 25 millioner norske), gjøre piratnettstedet lovlig og inngå avtaler med musikk- og filmbransjen.

Berman vil selv ikke kommentere sin avskjed. Men han går av som styreformann samtidig som det blir kjent at den private, svenske børsen Aktietorget har suspendert GGF. Dette fordi de ikke kan se at selskapet har tilstrekkelig med likvide midler til å gjennomføre handelen med The Pirate Bay.

– Jeg vil slå GGF konkurs!

Heller ikke GGF-direktøren Hans Pandeya vil kommentere Bergmans avgang. Derimot har han nylig hatt en lengre e-postutveksling med det amerikanske nettstedet CNet News.com, der han blant annet forkynner at han vil slå GGF konkurs.

Annonse


Pandeya angret tydeligvis på uttalelsen, og kalte den i en foreløpig siste e-post til nettstedet for en spøk.

Forfulgt av tidligere «venner»

Pandeya, som må sies å ha et frynsete rykte i svensk næringsliv, mener seg forfulgt av de som offentlig har trukket ham i tvil. Blant disse er den tidligere forretningspartneren Johan Sellström, som nå har en ledende stilling i det svenske pensjonsfondet.

En annen er direktør Johan Ljungberg i selskapet Peeralism, et fildelingsselskap som GGF kjøpte med tanke på å bruke teknologien med «nye» Pirate Bay.

Har ikke sett pengene

Ljungberg har verken sett penger eller forretningsplan, og anser samarbeidet med GGF for avsluttet. Samtidig går han rettens vei for å kreve inn de 5,3 millioner kronene han mener Pandaya skylder ham.

Også svenske myndigheter har sitt å si om Pandeya. Den svenske Kronofogden – som tilsvarer den norske skattefogden – har et utestående krav på 660 000 kroner mot Pandeya. Dette er kapitalskatt for 2007 som Pandeya har brutt flere frister for å betale.

Kopier dukker opp

Dermed kan det igjen se ut som om de mange kritiske røster som har hevet seg mot Pirate Bay-kjøpet kan få rett. Resultatet kan bli at ingen penger skifter hender, og at det angivelige salget bare er et spill for galleriet.

Samtidig er minst en kopi av Pirate Bay oppe og går på nettet, og det er ikke noe teknisk i veien for at det raskt kan bli flere.

Alle taper

Resultatet kan bli at svenske myndigheter ikke får inn boten på 30 millioner svenske kroner (som tilfeldigvis tilsvarer GGF-kjøpesummen…) som de ila Pirate Bay-gründerne.

Samtidig må film- og musikkbransjen trolig leve med at den ulovlige fildelingen foregår som før – gjennom et stort antall Pirate Bay-kloninger på nettet.

Kilder:
SVD.se
CNet News.com

Annonse


Annonse


Annonse