Albert Gonzalez sin verdensrekord i kredittkort-hacking blir vanskelig å slå.

Annonse


– Stjal 130 millioner kort

Amerikansk politi er nå i ferd med å rulle opp det som ser ut til å bli tidenes største tyveri av kontonumre.

Brukte 7-Eleven

Den 28 år gamle Albert Gonzalez skal i følge det føderale amerikanske politiet FBI ha stjålet data fra til sammen 130 millioner kreditt- og betalingskort.

En stor del av ofrene er kunder hos kioskkjeden 7-Eleven, som også er representert med mange butikker her i landet. I tillegg skal kundene i en rekke av de største butikkjedene i USA være rammet.

Russiske venner

I følge politiet skal Gonzalez ha hatt russiske samarbeidspartnere.

Annonse
Gonzalez er svært godt kjent for politiet fra før. Han har gått inn og ut av føderale fengsler, og har også vært brukt som informant av den amerikanske politietterretningsorganisasjonen Secret Service.

Kjent fra før

Men samarbeidet med politiet førte ikke til at han stoppet sin lyssky virksomhet. Han ble stadig dristigere i sine kontotyverier, og sto i følge politiet også bak det store tyveriet av kredittkortnumre fra TJX-kjeden i fjor vår.

Dette datatyveriet skal ha kostet TJX hele 200 millioner dollar – om lag 1,2 milliarder norske kroner.

Installerte bakdører

Gonzalez sitter nå i varetekt i Brooklyn, New York. Forholdene han nå er siktet for skal ha blitt begått fra oktober 2006 til mai 2008.

Gonzalez og hans medsammensvorne skal ha installert såkalte bakdører i datasystemene til 7-Eleven og andre store butikkjeder. I tillegg skal det være fisket ut kredittkortnumre på samme vis hos flere av USAs største selskaper.

Også i Norge

Gonzalez’ aktiviteter har fått følger også for norske kortbrukere. I februar i år fikk 11 000 norske VISA og Eurocard-kunder sperret kortene sine på grunna av mistanke om at uvedkommende hadde tatt kopier.

Denne sperringen hadde etter alt å dømme sammenheng med Gonzalez. I følge tiltalen skal Gonzales ha brukt Heartland Payment Systems til å utføre tyveriene. Dette er et av USAs største betalingsselskaper, og det var dette selskapet som ble brukt da de norske kortkundene ble rammet.

Stjal fra minibanker

Albert Gonzalez skal også ha stålet store summer fra minibanker rundt om i USA. Utbyttet i 20-dollarsedler ble blant annet brukt til en storstilt bursdagsfest som skal ha kostet nærmere en halv million norske kroner.

Dersom han blir dømt, risikere Gonzalez opptil 25 år i fengsel og minimum 500 000 dollar (om lag 3 069 500 norske kroner). Boten kan bli langt høyere dersom politiet klarer å bevise de enorme summene de mener han har tjent på svindel i kjølvannet av tyveriene.

Les også Digi.no

Kilde:
Wall Streeet Journal

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse