win7 (Small)

Annonse


Dette mener vi om Windows 7

Windows 7 er snart i butikkhyllene. Er det OSet som kan redde Microsofts ære?

Lever Windows 7 opp til hypen?

Aldri før ha Microsoft fått så mye positiv omtale for et beta-OS som de fikk når de gjorde beta-utgaven av Windows 7 tilgjengelig for hele verden. Vi snakker her om et OS kjappere, mer stabilt og penere enn den endelige versjonen av Windows Vista.

Ikke bare var Vista et PR-mareritt da det ikke levde opp til hva Microsoft lovte, men nå som Windows 7 er her er det lett å kjenne hvor håpløst Vista er. Vista var kanskje ikke dårlig tenker du. Kanskje riktig det, men når man har testet Windows 7 får man følelsen av at Microsoft snublet noe voldsomt.

Vista gir assosiasjoner til tragiske Windows ME (Windows Millennium Edition) som hadde store driverproblemer. Forskjellen på disse to OSene er at ME bygget veldig mye på 98-kjernen, mens Vista hadde mange endringer i NT-kjernen sin. For mange kan det nok se ut til i ettertid. Windows 7 bruker en trimmet Vista-kjerne og driverproblemene er borte.

Annonse


Windows 7 er trimmet

Vi skal ikke ta for oss absolutt alle funksjonene i Windows i denne lille omtalen, men prøve å gi et helhetlig inntrykk av hva du kan vente deg i oppfølgeren til Vista og om du bør skaffe deg Windows 7 (spoiler: ja, det bør du). Windows 7 føles ikke som Windows Vista, men det er i all hovedsak det det er. Fettet er borte, men mesteparten av kjernen og alle funksjonene består. Også versjonene er ganske like.

Slik er den endlige versjonen av Windows 7 med Tokyo Tower-teamet og show desktop-aktivert (Aero Peek).
(Ill.: ITavisen)

Det er likevel enklere å velge riktig versjon av Windows Vista. Det er Home Premium Microsoft vil prøve å selge deg og det er nok denne utgaven som er best for de fleste selv om det i alt finnes seks forskjellige utgaver. Windows 7 Ultimate skal selges i forbindelse med promo-kampanjer. Se hva de forskjellige utgavene av Windows 7 har av funksjonalitet her.

Home Premium har Windows Media Center, Windows Aero og touch-screen-støtte. Vil du oppgradere til Windows 7 må du ha Windows Vista installert på maskinen. Oppgradering fra Windows XP støttes ikke. Vi anbefaler uansett å formatere partisjonen Windows 7 skal installeres på. Da går installasjonen kjappest og man er sikker på at alt fungerer så kjapt som overhodet mulig og man minimaliserer sjansen for å støte på trøbbel.

Windows 7 er super-Vista

Windows 7 er en supertrimmet versjon av Windows Vista. Det kjører på svært svak maskinvare og mange mener den klarer dette bedre enn åtte år gamle Windows XP. Driverstøtten er bedre enn alle andre OS der ute og Windows 7 har alle funksjonene Vista har. Det du likevel kommer til å bli overrasket over om du ikke har testet Windows 7 er brukergrensenittet.

Microsoft har ikke gjort så store endringer i hvordan man bruker Windows siden Windows 95. Det er med andre ord ikke småtteri. Windows 7 viderefører noen av triksene til Vista (thumbnail previews i taskbaren), men introduserer også en av de største forandringene. Blant annet er taskbaren helt ny i Windows 7.

Den nye taskbaren gjør det mye enklere å holde styr på programmer og ikke minst Messenger samtalevinduer.
(Ill.: ITavisen)

Hensikten med den nye taskbaren er å gjøre det lett å hente opp ofte brukte programmer. I tillegg er det genialt å endelig kunne samle mange samtalevinduer under ett og samme Messenger-ikon. Undertegnede bruker Windows-tast+t for å få opp alle samtalevinduene. Dette fungerer best om man drar Messenger-ikonet som første program ved siden av start-knappen.

Det er slike småting som gjør OSet morsommere og mer produktivt å bruke og ikke minst penere. Det er også mulig å hente frem den gamle taskbaren for de som sverger til denne. To andre nyvinninger i Windows 7 det også er verdt å nevne: Aero Snap og Aero Shake. Førstnevnte stiller automatisk inn størrelsen på programmer eller vinduet når du drar det til helt til høyre eller venstre på skrivebordet. På den måten er det lettere å hente informasjon fra mange vinduer.

Aero Shake minimerer alle vinduer man har oppe minus programmet man rister i. Ja, det stemmer. Hold inne venstre musetast og rist programmet så minimeres alt annet.

Bedre oversikt over sikkerheten

En av de viktigste kjernefunksjonene i ethvert OS er sikkerhet. I Windows 7 byttes Windows Security Center ut med Action Center med stort hell. Det nye kontrollpanelet gir en kjapp overblikk over hvilke sikkerhetsfunksjoner som er aktivert (brannmur, malware-beskyttelse) og installert (antivirus-programvare). Likevel har det flere muligheter enn Windows Security Center i Vista.

actioncenter
(Ill.: ITavisen)

Det er også mulig i Action Center å finne løsninger på problemer i OSet som f.eks. drivertrøbbel. Det er noe vanskelig å teste hvor godt dette fungerer da alle våre drivere installerte seg helt uten problemer (og helt uten bruk av CD eller nedlasting).

Devices and printers gjør det lett å holde orden på maskinvare tilkoblet maskinvare.
(Ill.: ITavisen)

Det hyggelig å tenke på at man snart slipper å bruke store antivirusløsninger som bruker masse minne. Microsoft utvikler nemlig antivirusprogrammet Microsoft Security Essentials (som for tiden er i lukket beta). Det er kun på 3MB og bruker svært lite minne. Gratis er det også og signaturfilene blir oppdatert tre ganger i døgnet. Da har Windows 7 all den sikkerheten den vanlige bruker trenger når dette programmet lanseres senere. Undertegnede har testet dette i flere måneder og det virker veldig ferdig. Det er nok ikke lenge til det lanseres i endelig versjon.

Device stage er ganske genialt. Det lar maskinvareprodusenter gi forbrukeren all informasjon om et bestemt produkt via Devices and printers.

Device stage gjør det mulig for maskinvareprodusenter å gi kunden all den informasjonen personen trenger om produktet som er plugget i.
(Ill.: Wikipedia)

IE8 og Media Center

Windows Media Center er oppdatert i Windows 7, men noen store forskjeller er det ikke snakk om. Microsoft har fokusert på å fjerne bugs som det var endel av i Vista-utgaven og den støtter mer maskinvare. Engadget har en stor test av Windows 7 Media Center.

Mange ventet på Internet Explorer 8. Denne er selvsagt implementert i Windows 7, men vi synes fortsatt Microsoft har mye jobb å gjøre. Jo, IE8 er mye bedre enn de forrige versjonene, men det sier dessverre ikke så mye da 7 og 6 lenge har vært håpløst utdaterte. Chrome, Firefox, Safari og Opera er fortsatt kjappere og kommer langt oftere i nye versjoner.

IE8 bruker samme gamle trege motoren (Trident Engine) som de tidligere versjonen og det merkes. Det er enda godt konkurrentenes nettlesere fungerer strålende i Windows 7.

Hastighet og ytelse

Oppstartsiden skal vi ikke si så mye om da det er veldig avhengig av maskinvare og drivere, men vi har ingenting å klage på. Det vi skal si noe om er den generelle ytelsen til OSet. Windows 7 er mye kjappere enn Vista på alle punkter. Windows 7 har også DirectX 11, men hvor mye bedre dette er enn versjon 10 gjenstår å se.

Ofte aksesserte Vista harddisken i tide og utide (så ille var det at det holdt undertegnede våken og nødt til å skru av maskinen). Dette problemet er borte i Windows 7. Sikkert mye takket være forbedret superfetch.

Les om alle endringene i Windows 7 her.

Bør du betale for dette?

Vi skal gjøre det enkelt. Bør du kjøpe Windows 7? Ja. Dette gjelder uansett om du i dag bruker Windows XP eller Windows Vista. Kanskje Windows 7 til og med kan få noen Mac-fanatikere og/eller Linux-fantaster til kjøpe seg ny maskin? Det er kjappere, penere, smartere og støtter det meste av maskinvare der ute.

Windows 7 er uten tvil Microsofts beste OS noensinne og det kommer i grevens tid for programvaregiganten.

Noen norsk pris er ikke fastsatt enda. Har du lyst til å teste RC-utgaven kan du laste ned her.

Microsoft har en vinner her. Dette er allerede bevist i salgstall fra Storbritannia. Det tok Microsoft 17 uker å selge like mange utgaver av Vista som Windows 7 brukte åtte timer på ifølge tall fra Amazon.co.uk. (Kilde: Wikipedia)

Diskuter Windows 7 i kommentarfeltet under og i vårt Windows 7-forum. Har du allerede skaffet Windows 7 kan du laste ned temaer og annet snacks her.

Annonse