Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Overvåking

Snoker 1500 ganger hver dag

Britisk politi følger veldig godt med.

Storbritannia er ett av verdens mest overvåkede land. Politiet har vide fullmakter til å følge med på hva befolkningen foretar seg, både via TV-kameraer, e-post, tekstmeldinger og telefonsamtaler.

Overvåket en halv million

En offentlig rapport fra den britiske regjeringen viser at politiet og e-tjenesten hver eneste dag i 2008 fikk flere enn 1500 tillatelser hver eneste dag til å følge e-post og teksmeldinger og telefontrafikk.

Det betyr trolig at rundt en halv million mennesker i Storbritannia ble overvåket på denne måten i fjor.

Ikke innhold

Tillatelsene gjaldt imidlertid ikke innholdet i samtalene eller meldingene, bare trafikkdata. Men i følge den såkalte Regulation of Investigatory Powers Act-loven kan lokale myndigheter søke om å få ut priate data i tillegg. En lov som vel å merke for tiden er under hard skyts fra opposisjonen i det britiske parlamentet.

– Som en rev i hønsehuset

Den samme opposisjonen reagerer kraftig på overvåkingstallene.

– Vi har gått i søvne inn i en overvåkingsstat uten å ha de nødvendige sikkerhetsforanstaltningene på plass. Å gi innenriksministeren dette ansvaret er som å la reven passe hønsehuset, sier Liberaldeokratenes talsmann Chris Huhne til nyhetsbyrået PA.

Stikkord: data, overvåking, politi