Overvåking

Annonse


Snoker 1500 ganger hver dag

Storbritannia er ett av verdens mest overvåkede land. Politiet har vide fullmakter til å følge med på hva befolkningen foretar seg, både via TV-kameraer, e-post, tekstmeldinger og telefonsamtaler.

Overvåket en halv million

En offentlig rapport fra den britiske regjeringen viser at politiet og e-tjenesten hver eneste dag i 2008 fikk flere enn 1500 tillatelser hver eneste dag til å følge e-post og teksmeldinger og telefontrafikk.

Det betyr trolig at rundt en halv million mennesker i Storbritannia ble overvåket på denne måten i fjor.

Ikke innhold

Tillatelsene gjaldt imidlertid ikke innholdet i samtalene eller meldingene, bare trafikkdata. Men i følge den såkalte Regulation of Investigatory Powers Act-loven kan lokale myndigheter søke om å få ut priate data i tillegg. En lov som vel å merke for tiden er under hard skyts fra opposisjonen i det britiske parlamentet.

Annonse
– Som en rev i hønsehuset

Den samme opposisjonen reagerer kraftig på overvåkingstallene.

– Vi har gått i søvne inn i en overvåkingsstat uten å ha de nødvendige sikkerhetsforanstaltningene på plass. Å gi innenriksministeren dette ansvaret er som å la reven passe hønsehuset, sier Liberaldeokratenes talsmann Chris Huhne til nyhetsbyrået PA.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse