Klassisk kredittkortsvindel er ut. I stedet bruker moderne tyver Facebook til å loppe deg for penger via mobilkontoen.

Annonse


Digitalt «møkkahøl» tatt ned

De fleste eksperter på nettsikkerhet kjenner navnet Real Host. Den Latvia-baserte serverparken ble regnet som en av verdens største sentraler for nett-lureri.

Vellykket samarbeid

Nå er nettverket tatt ned, takket være et vellykket samarbeid mellom sikkerhetsgrupper og myndigheter i flere land.

Real Host-netverket var tilknyttet såkalte Phishing-nettsteder, som gir seg ut for å være nettbanker og betalingstjenester. I virkeligheten er de bare til for å fralure brukere informasjon som kan brukes til svindel.

– Senter for møkk

– Dette er kanskje en av de viktigste europeiske senterne for møkk, skriver en etterforsker under pseudonymet Jart Amin til Networkworld.com.

Annonse


I antivirusselskapet Trend Micro har de samme oppfatning om hvor viktig det var å få tatt ned dette nettverket.

Første gang i Europa

– Det var et møkkahøl av kriminell aktivitet, sier sikkerhetseksperten Paul Ferguson.

I USA har flere slike nettverk blitt avslørt og tatt ned. Men det skal være første gang i europeisk historie at sikkerhetsbransjen har klart å få tatt ned et slikt nettverk. Nøkkelen var et utstrakt internasjonalt samarbeid.

Tryggere å være på nett

I andre tilfeller har det vært komplisert å få østeuropeiske land til å samarbeide, på grunn av uklar eller mangelfull lovgivning og korrupsjon. Men denne gangen lyktes det altså – uten å bruke politi og rettsvesen.

Sikkerhetseksperter tror at folk nå vil merke betytelig nedgang i søppelpost (spam) i sine innbokser. Dessuten vil det bli tryggere å ferdes på nettet generelt.

Ikke permanent

Real Host var i følge sikkerhetselskapene det rene paradiset for banditter. De hadde ingen skrupler med å beholde kundene sine og la dem fortsette med sin aktivitet – også etter at de hadde blitt avslørt som kriminelle.

Det er likevel få som tror at nedgangen i kriminalitet blir permanent i kjølvannet av denne enkeltsaken. Bandittene vil finne andre veier for sin virksomhet. Men ekspertene er likevel enige om at det er viktig å vise at man følger med, og at de som står bak kriminelle, digitale nettverk får føle at noen puster dem i nakken.