Å gjøre inngrep i en slik boks kan gi deg fengsel og bot - både i Norge og i USA.

Annonse


Kan få 10 år for konsolltukling

Den 27 år gamle California-studenten Mathew Crippen risikerer inntil 10 år i fengsel og bot i millionklassen etter å ha foretatt tekniske inngrep i sine egne spillkonsoller.

Brøt Bill Clintons lov

I følge politiet skal Crippen ha endret både sin Xbox, Playstation og Nintendo Wii. Det er ikke kjent hvilke versjoner av Xbox og Playstation det er snakk om.

Mannen ble arrestert allerede i mai, og leiligheten hans ble ransakt av politiet. Han ble siktet for å ha brutt den såkalte Digital Milliennium Copyright Act (DMCA), den omstridte loven Bill Clinton fikk innført i 1998.

Føderal forbrytelse

Loven forbyr nær sagt alle former for kopiering, og gjør det i tillegg straffbart å modifisere teknisk utstyr slik at det kan brukes til ulovlig kopiering eller avspilling av piratprodukter.

Annonse
Det er det siste Crippen nå er tiltalt for. Etter arrestasjonen og ransakelsen ble han stilt for den føderale domstolen i California. Han ble tiltalt på to punkter: For å ha modifisert spillkonsollene sine slik at de kunne spille av piratkopierte spill, og for aktivt å ha spilt av disse.

For retten mandag

Crippen, som studerer ved California State University i Los Angeles, ble sluppet fri mot en kausjon på 5000 dollar (rundt 30 000 norske kroner).

Han skal stilles for retten mandag neste uke.

Samme lov i Norge

I Norge har vi en tilsvarende paragraf som den Crippen nå er tiltalt for å ha brutt i USA. I åndsverklovens praragraf 12 heter det:

Det er ikke tillatt å fremstille eksemplar etter denne paragraf på grunnlag av en gjengivelse av verket i strid med § 2, eller på grunnlag av et eksemplar som har vært gjenstand for eller er resultat av en omgåelse av vernede tekniske beskyttelsessystemer, med mindre slik eksemplarfremstilling er nødvendig etter § 53a tredje ledd andre punktum.

Det er altså uttrykket vernede tekniske beskyttelsessystemer som gjør det forbudt å endre utstyr du selv har kjøpt, dersom hensikten er å spille av opphavsbeskyttet materiale som opphavsmannen ikke ønsker du skal spille.

Kilde:
Statesman.com/AP

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse