CBHD-spillere som denne fra Hong Kong-baserte Shinco er i ferd med å stjele HD-markedet i Kina.

Annonse


Kinesisk HD-disk slår Blu-ray

Kineserne er noe for seg selv. Og med et hjemmemarked på 1,4 milliarder innbyggere har de også råd til å være det.

Egen standard

Blu-ray er i følge kineserne noe amerikansk filmindustri har funnet på, sammen med elektronikkindustrien i Korea, Japan og Europa. Slikt småtteri kan de like godt ignorere.

Dermed lagde de like godt sin egen HD-standard, CBHD.

Har 30 prosent

Det har vært en overmåte stor suksess. I følge den japanske TV-kanalen TV Tokyo har nå CBHD hele 30 prosent av det kinesiske markedet. Og da snakker vi om totalmarkedet for diskbaserte filmmedier, altså inklusive DVD.

Annonse


Mens Blu-ray står for 10 prosent – om lag det samme som i USA og Europa. Gode, gamle DVD ligger altså på 60 prosent i Kina, mot 90 prosent i USA og Europa.

Greier seg uten Hollywood

Disse tallene er svært oppsiktvekkende, fordi man tidligere har operert med et CBHD-forsprang på bare tre prosent i forhold til Blu-ray i Kina.

I Kina lages det mye film, og kineserne kan greie seg uten Hollywood-produksjoner. Hittil har bare Warner gitt ut filmer på CBHD-formatet, og lite tyder på at resten av den amerikanske filmbransjen vil følge etter.

45 kroner filmen

Nøkkelen til suksessen ligger i at platene – i motsetning til Blu-ray – er like billige å produsere som DVD. Det reflekteres i utsalgsprisen. Mens en Blu-ray-plate i Kina koster 180 kroner (litt mindre enn i Norge), ligger en fersk CBHD-film på rundt 45 kroner.

CBHD-spillerne er derimot ikke noe billigere enn Blu-ray-spillerne – litt under 2000 kroner er normen.

Liten lisens

I tillegg kommer billigere lisens på teknologien. Mens produsenter av Blu-ray-utstyr må ut med relativt store summer til Sony, Philips og de andre utviklerne av formatet, betaler kinesiske elektronikkfabrikker nesten ingenting for å produsere CBHD-spillere.

Og mens Blu-ray er befengt med soneinndeling og forbrukerfiendtlig kopibeskyttelse, er dette fraværende på det kinesiske formatet.

Vil eksportere

Panasonic, Samsung og alle de andre bør ikke føle seg for sikre på at CBHD forblir i Kina. Kineserne vil nemlig eksportere formatet, og ser store muligheter – spesielt i utviklingsland.

Dermed kan den vestlige verden bli sittende igjen med et dyrt og lite brukervennlig system, mens resten av verden får billig og åpen HD.

Kilde:
Arstechnica.com

Annonse