Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Fri kode-guru Richard Stallman er kritisk til det svenske Piratpartiet. (Ill.: Foto: Tore Neset)

Stallman angriper Piratpartiet

– Vil underminere «copyleft».

Richard Stallman var en av pionerene bak Linux. Men han er mest kjent som mannen som har utformen den såkalte GNU-lisensen for såkalt fri programvare (som i følge Stallman ikke er det samme som «åpen programvare»).

Vil ikke ha anarki

Stallman opererer med begrepet «copyleft» – som et svar på den kommersielle underholdnings/kultur/programvareverdenens copyright. Med en copyleft-lisens kan du (enkelt sagt) kopiere fritt, så lenge du lar lar andre få tilgang til endringer.

Men det er ikke det samme som opphavsretts-anarki, noe Richard Stallmann føler at det svenske Piratpartiet tar til orde for.

Frihet er avhengig av restriksjoner

Dette partiet fikk inn en representant i EU-parlamentet etter valget i Sverige 7. juni, der de fikk 7,1 prosent av stemmene. Partiet har nå en medlemsmasse som overgår flere av de etablerte partiene, og har utvilsomt blitt en faktor å regne med i svensk politikk.

Stallmans poeng er at copyleft og GNU er avhengig av det eksisterer en opphavsrett. Kommersielle aktører kan ikke uten videre innlemme fri kode i sine produkter. Dersom alt skal slippes fri etter fem år, slik Piratpartiet vil, ville den frie koden plutselig ikke være fri lenger, hevder Stallman.

Stallmann innlegg kan du lese i sin helhet på gnu.org.

Stikkord: linux, pirate, piratpartiet, programvare, sverige, the pirate