Pioneer CD-R

Annonse


Brente CD-er blir uleselige

Om du har en anselig samling CD-ROPM-plater fra den gang da liggende i skuffer og skap, bør du snarest overføre innholdet til en harddisk.

Ubrukelige etter seks år

Det er konklusjonen i en uformall undersøkelse foretatt av nettstedet Techarp.com.

Nettstedet undersøkte 173 CD-plater som ble brent mellom 2000 og 2002. Resultatet var nedslående. Av CD-ene fra 2002 var hele 10 prosent uleselige i dag. Og for CD-ene fra 2000 og 2001s vedkommende var henholdsvis 7,7 prosent og tre prosent ubrukelige.

Stemmer med anslag

De færreste plateprodusenter garanterer levetiden, men tidligere anslag har vært på mellom fem og ti år. Med andre ord stemmer denne høyst private undersøkelsen godt med det man tidligere har antatt.

Annonse
Samtidig må man huske på at over 90 prosent av platene fortsatt kan leses etter nærmere ti års lagring. Og hvis du tar backup med jevne mellomrom, burde det ikke være noe problem.

Ingen ting er sikkert

Også harddisker har begrenset levetid. Her er imidlertid meningene svært delte – både når det gjelder antall år, forskjellen på ulike fabrikater og hvilke grep som skal til for å eventuelt kunne forlenge levetiden.

Samtlige CD-er i testen var for øvrig lagret i et kjølig rom langt unna sollys. Det blir for øvrig antatt av brente DVD-plater har noe lenger levetid enn CD-ROM, men denne testen gjelder altså bare CD.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse