Eric E. Schmidt, Sergey Brin og Larry Page tar sakte men sikkert over rollene som Bill Gates og Steve Ballmer hadde.

Annonse


Dette forandrer alt

Kan Google med Chrome OS drepe Microsoft slik vi kjenner selskapet i dag? Og trenger vi egentlig Windows om Chrome OS klarer å det Google lover?

Merk deg denne dagen

7. juli 2009 kan være den viktigste dagen i programvarens historie. Hvorfor? Jo, for om Google klarer å få massene til å velge Chrome OS er OSet slik vi kjenner det i dag dødt. Chrome OS er i hovedsak et enkelt skalerbart Linux-OS med et enkelt skall som henter kraften sin fra Internett.

Ikke lenger skal det være nødvendig å hanskes med OS på 10-20GB med lange oppstartstider, stive maskinvarekrav, driver-kaos, sikkerhetsoppdateringer, malware, virus, trojanere. Vel, vi kunne fortsatt i det uendelige. Alle husker Vista.

Stakkars Microsoft

Det hele er nesten tragikomisk. Microsoft har i flere måneder fått masse positiv kritikk for Windows 7. Beta-testingen og RC-testingen har gått over alle forventinger. Windows 7 er det beste OSet Microsoft har laget, men så kommer altså Google og ødelegger festen for Microsoft.

Annonse


Google kommer nok mest sannsynlig til å tilby sitt OS helt gratis. Det er også bygget opp fra bunnen av med Linux og det betyr null virus og ingen sikkerhetsoppdateringer. Dagens annonsering av Google er en missil i retning Microsoft som i flere tiår har tatt svært godt betalt for sitt OS gjennom dyre lisens-avtaler. Så kommer altså søkegiganten og presenterer en helt ny måte å gjøre ting på. Pengene skal hentes fra søk og betaling for oppgraderte versjoner av Google Apps samt lagringsplass på nettet. For i fremtiden ligger ikke tingene dine på harddisken, men i skyen. Den filosofien er ikke engang bittelitt implementert i Windows.

Google tar over for Microsoft

Det er tvilsomt at Chrome OS i første rekke vil flytte hardcore-gamere eller proffbrukere av videoredigering fra MacOS eller Windows, men det spiller ingen rolle. De fleste som bruker en PC bruker den til epost og nett-surfing og der har som alle vet Google et stramt grep. De har annonsemodellen klar og de tjener gode penger på den.

Bare tenk deg hvor gigantisk Google blir med sitt eget OS, sine egne programmer (nettopp ute av beta), dominans på søkemotormarkedet og samtidig har de altså annonsemarkedet der de er lønnsomme. Merkenavnet er sterkt og i motsetning til Microsoft har de ikke negative merkenavn klingende til seg som Windows ME og Vista.

Hva skal Microsoft gjøre?

Hva i huleste skal Microsoft gjøre nå? Google har allerede bevist at de er en styrke å regne med når det gjelder OS-utvikling. Bare se hva som skjer med mobil-OSet Android. Dette OSet ble lansert for åtte måneder siden og allerede har Google med seg HTC. Enda viktigere; det ble meldt denne uken at de også vil satse på Google mobil-OS. Dette ble senere avvist av Nokia, men vi vet alle hvordan dette spillet er. Nyheter lekker før selskap som er utsatt for dem har fått summet seg. Selv om Nokia offisielt avviser dette nå skal man ikke se bort ifra at de vender Symbian ryggen. For hvor populært er egentlig Symbian Apps? Google vet hvordan man får med seg utviklerne.

Microsoft jobber med cloud-computing prosjektet Azure, men hva dette egentlig vil gjøre for forbrukeren det ingen som vet enda og sikkert ikke Microsoft heller. De bør kjappe seg. Chrome OS kommer allerede neste år.

Google bytter ut den gamle modellen hvor store selskap som Microsoft og Apple satt alene på sine kontorer og koder. Google ber istedenfor om hjelp fra utviklere over hele verden for å lage sitt OS.

Microsoft kommer ikke til å gjøre noe som helst med sin prisstrategi for Windows 7. Det er synd for selskapet om de ønsker å overleve som monopolherre på OS-markedet. For resten av oss er det dette en gladnyhet så lenge ikke Apple og Microsoft blir late, gir opp kampen og kun blir app-utviklere for Chrome OS. Vi trenger fortsatt OS-konkurranse.

For å presisere: hverken Microsoft eller Windows vil forsvinne over natta. For det er monopolet alt for kraftig. Vi snakker her om en glidende overgang til fremtiden: skyen. Google har akkurat tatt første steg i den retningen, mens dinosauren Windows fortsatt bygger på gamle ideer.