DSC02416

Annonse


Her er Nokias flaggskip

Det har vært mye snakk om Nokias programvare og tjenester den siste tiden – deres musikkbutikk og nyåpnede Ovi Store har fått mye oppmerksomhet, både positivt og negativt. Det er imidlertid fort gjort å glemme at det finske selskapet faktisk fremdeles klarer å produsere temmelig fete mobiltelefoner.

Vi fikk nylig muligheten til å prøvekjøre to av de mest spennende, først og fremst den mye omtalte mobile datamaskinen N97, pluss det imponerende kameramonsteret N86 8MP.

Elegant supertelefon
N97 ble annonsert i desember i fjor, og skal nå endelig slippes i norske butikker i juli. Det blir en dyr telefon, og dermed ikke noe for massemarkedet, men den virker virkelig fleksibel og kul. Ved første øyekast er telefonen mindre enn vi hadde trodd på forhånd, men samtidig domineres den av den tydelige, skarpe og store skjermen.

Tastaturet skyves fra undersiden, og mekanismen som sørger for dette er virkelig effektiv. Ikke et øyeblikk føles det som om telefonen er i ferd med å brekke, det føles ikke som et svakt punkt, men som godt gjennomtenkt design. Selve tastaturet har små, men gode taster, i alle fall bedømt ut fra de få minuttene vi fikk med telefonen. Det er dedikerte norske bokstaver på det, som aktiveres med en blå funksjonstast.

Annonse


N97 fås i to varianter

Skjermen er selvsagt trykkfølsom. Selve menysystemet og betjeningen av denne er hentet fra den fine Nokia 5800, men det er gjort en rekke forbedringer og lagt til mange nye funksjoner. Det viktigste er hvor lett det er å tilpasse frontskjermen akkurat som du vil ha den, med et bredt utvalg av widgets.

Full av funksjoner
De aller fleste programmene installert på telefonen har en miniutgave du kan ha liggende på hovedmenyen, og disse kan oppdateres kontinuerlig fra nettet. Så du kan ha Facebook, nyhetsmating fra valgte leverandører, værmelding, samt snarveier til dine beste venners numre og mest brukte programmer tilgjengelig samtidig. For eksempel.

En fin mulighet er at ved å dra fingeren sidelengs fjerner du samtlige widgets, om du har noe personlig informasjon liggende du ikke vil vise frem. En fingerbevegelse til, så dukker alle vinduene opp på nytt.

Telefonen virket responsiv, selv om vi noen få ganger måtte vente på reaksjon på trykk. Men igjen, hverken programvaren eller maskinvaren var helt ferdig.

N97 har ellers alt man forventer av en proff telefon, fra alle tenkelige trådløse tilkoblinger til 5 megapiksel-kamera. Men det viktigste her er selvsagt hvor elegant oppsettet av widgets er, hvor fleksibel den virker, og hvor behagelig den ser ut til å være i bruk. Vi ser frem til å kjøre en fullverdig test på N97 nærmere lansering.

To elegante mobiltelefoner

Kameramonster
Den andre Nokia-mobilen der er verdt å se frem til er N86 8MP. Den bygger på en tradisjonell formfaktor, der et vanlig talltastatur skyves frem fra undersiden, og fra oversiden kan du skyve fire taster for musikkavspilling.

Det viktigste med N86 er kameramulighetene. Det at kameraet har 8 megapiksler er lett å skjønne fra modellbetegnelsen, men Nokia presiserte ovenfor oss flere ganger at de har lagt spesielt vekt på linsene. Så den visstnok svært høye bildekvaliteten kommer ikke bare av høyt antall megapiksler, men av genuint god kvalitet på kameraet.

Utover dette byr N86 også på alt man forventer fra en toppspesifisert mobil i dag, med GPS, WLAN, masse minne, alle tilkoblinger man trenger, god skjerm og elegant, praktisk utforming.

Kort fortalt likte vi begge telefonene veldig godt, men vi må så klart tilbringe ordentlig tid med ferdige testversjoner før vi kan avsi en dom. Våre tester av N97 og N86 8MP kommer altså nærmere offisielle lanseringer, rundt juli. Følg med.