Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Safari 4.0 for Mac husker nesten alt du gjør - uansett om du ber den om å glemme det.

Safari tar vare på alt

Test: Nesten umulig å slette historikk.

Uten at vi skal antyde noe som helst om våre lesere, er det ikke alltid at man har lyst til at andre skal se hvor man har vært på nettet.

Falsk trygghet

Derfor har Apples nettleser Safari den kjekke funksjonen «Private browsing » («Privat nettlesing») som skal slette alle spor etter at du har stengt nettleseren.

Dette gir imidlertid falsk trygghet. Det samme gjør funksjonene som sletter historikk, cache (hurtigminne) og cookies (informasjonskapsler) i etterkant.

Skjulte filer

For Safari 4.0 beta for Mac tar nemlig vare på absolutt alt du har gjort og gjemmer det i skjulte filer som den sprer ut over harddisken din.

Det er med andre ord vanskelig å slette sporene sine, og nesten umulig å finne igjen filene der informasjonen om hva du har foretatt deg ligger.

Slik gjør du

Det finnes imidlertid råd, om du gidder å jobbe litt for å hegne om privatlivet ditt.

I katalogen ~/Library/Caches/Metadata/Safari fiinnes det to mapper: Bookmarks og History. Slett innholdet i disse mappene.

Gå deretter til ~/Library/PubSub/Feeds/. Her ligger en mengde filer med kryptiske navn. Disse filene genereres for hver gang det skjer endringer på nettsider du besøker. Slett dem.

Tar stor plass

Så kommer det vanskelige. Under en katalog som er randomgenerert og som heter noe tilsvarende /private/var/folders/et/etuAKaR1GTeV9DVeRGfst++++TI/-Caches-/com.apple.Safari/Webpage Previews/ ligger informasjon samtlige nettsider du har besøkt som grunnlag for forhåndsvisning i Quicklook, den kjekke visuelle oversikten over de nettstedene du besøker.
Disse filene kan du bare finne med spesialverktøy, tilsvarende FSEventer.

Denne informasjonen baller på seg raskt, og kan fort bli Gigabytes. Så en sletting av filene her gir deg ikke bare trygghet for at andre ikke kan snoke i dine saker, men frigjør også betydelig plass på harddisken din.

Trolig beta-feil

Det er verd å merke seg at Safari 4.0 er et betaversjon, og at det som er beskrevet ovenfor kan sies å være en feil. Men likevel: Vær på vakt dersom du er Mac-bruker og nå tester ut 4.0-versjonen.

Husk for ordens skyld også at alt du tidligere har gjort finnes som backup i Time Machine, dersom du bruker denne. Her må du også slette, om du vil føle deg trygg.

Kilde:
thrica.com

Stikkord: backup, beta, mac, nettleser, ord, safari, Tester