firefox

Annonse


Full krig for Firefox

I den siste tiden har det vært åpen krig mellom skaperne av Firefox-tilleggene AdBlock Plus og NoScript. Nå legger de stridsøksen ned, og ber om unnskyldning.

Gigant-krangel
En av de største fordelene til Mozillas nettleser Firefox er støtten for såkalte add-ons, eller tillegg. Bruken for tilleggene er mange, og kan gjøre alt fra å endre bakgrunnsfarger og temaer på nettsider, til å totalt endre funksjonaliteten på nettleseren.

Dette gir utviklere et stort ansvar, og Mozilla har gjort så godt de kan for å kvalitetssikre og godkjenne tilleggene, slik at brukere skulle sitte igjen med så god opplevelse som mulig.

Et av problemene med Firefox sin åpne løsning er imidertid at tilleggene fort kan overlappe hverandre, og til tider også sabotere hverandre. Dette var akkurat det som skjedde mellom tilleggs-gigantene NoScript og AdBlock Plus.

Annonse


Overlappet hverandre
NoScript hindrer nettleseren i å kjøre scripts og plug ins, og blir av mange ansett som en strålende måte å sikre seg fra at uønskede JavaScripts blir kjørende i bakgrunnen. Giorgio Maone, mannen bag tillegget, tjener penger på oppfinnelsen sin med annonseintekter på nettsiden sin, samt donasjoner fra sluttbrukerne. Det er her dramaet starter.

AdBlock Plus bruker en svarteliste over generiske reklamer for å blokkere de fra hjemmesider, slik at sluttbruker blir sittende igjen med en helt reklamefri nettleser. Dette gjaldt selvfølgelig også Giergio Maones hjemmeside. Han gikk imidlertid direkte inn og endret nettsiden sin, for å unngå AdBlock Plus sin liste, slik at reklamene igjen ble vist.

Wladimir Palant, skaperen av AdBlock Plus så selvfølgelig på dette som en utfordring, og fikk oppdatert svartelisten. Den nye oppdateringen fikk fjernet reklamene, men deaktiverte også en rekke viktige deler av hjemmesiden til Maone.

Full krig
Nå hadde det imidlertid gått for langt, og Maone hadde fått nok. Han gikk direkte inn for å sabotere AdBloc Plus, og lyktes. Han blokkerte hjemmesiden fra utenforstående, slik at ingen kunne endre på utseendet.

Brukere av AdBlock Plus ble forbannet, for å ikke snakke om skaperen av tillegget. Han fikk luftet sinnet i en blogpost, noe som også fikk Mozilla til å legge merke til saken.

Mozilla tok affære
De foreslo raskt en policy-endring for add-on-skapere, som begrenset deres frihet til å endre på så mye de ville. De ville også at alle tillegg skulle være 100 prosent reversible, slik at originalinnstillingene ble gjenninnført hvis tillegget ble fjernet.

I dag har begge parter begreavd stridsøksa, og NoScript-skaperen Maone har gått ut og bedt om unnskyldningen for saboteringen av AddBlock Plus.

Men selv om denne konflikten løste seg til slutt på en rolig måte, viser det at det ikke alltid er like greit med helt åpne løsninger. Mozilla fikk løst konflikten ved å innføre strengere regler, noe som i seg selv kan lede til egne problemer. Det vil imidlertid kun tiden vise.

Kilde:
Ars Technica