Amerikanske fildelere går ubehagelige tider i møte.

Annonse


Norske fildelere kan utleveres med navn

Leverandører av Internett-tilgang i Norge har frem til nå hatt taushetsplikt. Frem til nå.

Kan avsløre piratnavn

Det eneste advokatene til musikk og filmbransjen har hatt er en IP-adresse, men ikke navnet bak denne adressen.

Post- og teletilsynet har nå vedtatt at ISPene må røpe personens identitet, men bare om tingretten mener det er sterk nok grunn til mistanke. Det er en sak advokatfirmaet Simonsen har hatt som har drevet frem vedtaket.

PT har bestemt

Dette har blitt bestemt for en bestemt sak, men sjef for PT Willy Jensen presiserer at det nye vedtaket også har en prinsipiell side:

Annonse


– Vi synes det er på tide at vi får gjort Internett til et lovlig og strukturert sted, hvor vi unngår anarki og store og må skurker. Kulturlivet på nettet er for viktig til at vi kan ha slike uheldige innslag der kunstnernes opphavsrett blir brutt, sier Jensen til Dagens IT.

Retten bestemmer – advokater er fagmyndighet

Det er selvsagt retten som til syvende og sist skal bestemme om navnet bak IPen skal avsløres, men det er ifølge Jensen sjelden retten sier nei til dette om fagmyndigheten har sagt ja.

Om retten har avgjort at Simonsen-advokat Rune Ljostad får lov til å hente ut navnet bak en IP-adresse varsler Ljostad at norske fildelere enten får en advarsel eller så kan saken ende med søksmål.

Kilde:
Dagens IT

Annonse


Annonse


Annonse