Franske fildelere kan puste lettet ut - enn å lenge.

Annonse


Fransk fildelingskaos

Franskmennene kan åpenbart ikke bestemme seg om de vil straffe fildelerne hardt – eller slippe alt sammen løs.

Stadige rundkast

I 2005 holdt Frankrike på å legalisere fildeling på generell basis.

Så snudde den politiske stemningen, og like før påske i år klarte et fåtall parlamentsmedlemmer å trumfe igjennom den såkalte «three strikes»-regelen, der nettleverandører faktisk blir pålagt å oppspore og kaste ut de som deler ulovlig materiale.

Gikk gjennom i Senatet

I påsken snudde det igjen. Den nye loven, som ble støttet av Nicolas Sarkozy og hans regjering, ble i følge BBC avvist av det samme parlamentet som hadde trumfet den igjennom.

Loven ble nemlig bare vedtatt i Senatet, Frankrikes «Overhus». Når den kom til avstemning i selve nasjonalforsamlingen, ble den avvist.

Vil prøve på ny

Årsaken var at sosialistene denne gangen kom på banen, og klarte å stoppe det et knippe konservative politikere hadde klart å få gjennom. Oppsiktsvekkende nok fikk sosialistene i siste runde støtte av to av Sarkozys partifeller.

Seieren kan likevel bli midlertidig, og farsen kan fortsette. For Sarkozy-regjeringen planlegger nemlig å fremme lovforslaget på ny – muligens i en mer spiselig form for opposisjonen.

– Farlig for borgerne

Det kan imidlertid bli vanskelig, for det sosialistiske parlamentsmedlemmet Patrick Bloche uttrykker sin motstand med disse ordene:

Loven er farlig, ubrukelig, ineffektiv og svært risikabel for oss borgere.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse