Franske myndigheter vil ha full kontroll over hva innbyggerne gjør på nett. Piratloven er bare starten.

Annonse


Fildelingskonge: – Piratene må skjønne at ting koster penger

Vi møtte gründeren av Norges største lukkede fildelingsnettverk.

Startet Norges største fildelingsnettverk

På et klamt hotellrom etter førpremieren på fildelingsdokumetaren Urospredere møtte vi en av Norges mest sagnomsuste fildelere. Personen som ønsker å være anonym snakket med ITavisen om problematikken rundt fildeling. Det er en langt mer reflektert person enn hva man skulle tro.

Personen ITavisen har intervjuet startet Norges største lukkede fildelingsnettverk for omkring fire år siden sammen med noen kompiser. I dag har nettverket 40 000 medlemmer som i hovedsak deler norskprodusert musikk og film.

Nettsiden har alltid vært for den harde kjerne. Man må kjenne noen som allerede er medlem for å få innpass. På denne måten vokser ikke nettverket så fort at ting kommer ut av kontroll og man får medlemmer som er mer enn gjennomsnittlig interessert i fildelingen, teknologien rundt og debattene.

Annonse


– Urospredere forfrisker debatten

Gründeren sier han ikke lenger er med i nettverket, men at han fortsatt er med på fildelings-debatten på lukkede piratnettverk og andre nett-forum:

– Jeg er veldig glad i Simon (journ. anm.: regissøren av Urospredere) for debatten han har klart å starte som frem til i dag har vært veldig ensporet. Det er enten Espen Tøndel eller Marthe Thorsby som sier at dette her er galt og ulovlig, noe man virkelig må ta i nakken. Så har vi Peter Sunde og Fribit som på en måte prøver å fremme det som en god ting. At fildeling er en revolusjon og at det tvinger frem bedre løsninger. På midten finner vi folk som Harald Zwart som mener at det er en god ting, men at man bør komme frem til en felles løsning.

– Det er en stor utfordring å tilby en god løsning. Piratene har alltid de beste mulighetene. Man kan laste ned og se på når man vil uavhengig av når den går på TV. Også er det langt bedre kvalitet, forklarer fildelingskongen.

Spådde Spotify

Fildelingsgründeren har i lengre tid spådd en tjeneste som Spotify:

– Jeg håper virkelig Spotify har kommet for å bli. Platebransjen og artistene selv må ikke spenne bein på den. Alle må gå sammen for å finne en felles løsning, forklarer piraten. Det er helt klart at personen har tenkt igjennom problemstillingen knyttet til fildeling og ikke har problemer med å se det hele fra bransjens ståsted.

Vi har har i mange år fulgt fildelingsdebatten og vi har på følelsen av at mange deler samme syn som fildelingsgründeren. Kanskje er det på tide med et mer nyansert bilde på både fildere, Tøndel og Marthe Thorsby:

– Jeg leste en kommentar på ITavisen der en person skrev at han ikke ble fornøyd før han kunne se en film i HD-kvalitet med en Spotify-lignende løsning. Personen mente også at dette skulle være helt gratis. Det er slike utsagn som får meg til å skjule piratflagget mitt. Ingen må ha sin egen løsning. Man må høre på hverandre. Piratene må skjønne at ting koster penger. De av alle må skjønne at båndbredde og alt det koster. De må ikke forlange for mye, forklarer piratkongen.

– Jeg har ikke svaret

Vi merker fort at fildelings-gründeren er oppriktig opptatt av problemstillingene og vi er begge enige om at slik som ting er nå er det hele en stor suppe. Og debatten har ikke flyttet seg nevneverdig siden bransjen våknet for noen år siden, selvsagt alt for sent til å unngå dagens katastrofe. En katastrofe piraten lett innrømmer han ikke har noe svar på hvordan skal løses:

– Platebransjen må slutte å strupe og gjøre det dårligere. Når man kjøper et produkt så blir man behandlet som en pirat. Spør du meg om jeg har forslag til en modell, til en løsning som er for alle så er svaret mitt: nei, jeg har ikke det. Jeg har ingen løsning på problemet. Jeg har ikke et spesifikt forslag. Jeg er ikke innbefattet i alt det innebærer å ha en slik løsning. Det kan være kjempevanskelig å få sponsorer, men jeg ser på Spotifys reklame som en god en.

Et skifte i fildelingsdebatten?

Fildeleren er likevel kritisk til bransjens fekting med sabler og tallene de legger frem.

– De mener at musikksalget stuper 10 til 15 prosent hvert eneste år. Gi meg direkte bevis for at det er fildeling som har skylden. Da skal jeg bøye meg ned og ta av meg alle klærne. All musikk er ikke bra musikk. Det er kanskje ikke så rart at salget går ned når topp-15-listen domineres av Idol og Various Artists. Jeg finner kanskje tre plater jeg liker på en sånn liste, forklarer piratkongen og innrømmer at han bruker iTunes selv om han hater det som pesten.

Gründeren av Norges største lukkede fildelingsnettverk, den store stygge ulven. En representant for en generasjon som mener at de har krav på få alt gratis og det på sølvfat har brukt ordet respekt flere ganger under dette intervjuet enn vi har hørt fra musikk og platebransjen en eneste gang. Kanskje er det et skifte i dette landet hva angår debatt og vinkling.

Og kanskje ikke alt er så svart hvitt at salget stuper 10 til 15 prosent hvert år som IFPI påstår. Og ikke minst, piratene har heller ikke rett til å gå med nesa i været og ignorere at det faktisk koster penger for båndbredde og produksjon av underholdningsprodukter.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse