Skjefstad med sin modifiserte Xbox med modifisert BIOS. Spesialbygget for video.

Annonse


TG-sjefen er årets geek!

Vegard Skjefstad mottok i dag prisen fra Microsoft og ITavisen. Mannen som i 1992 startet en av verdens største datatreff «The Gathering» er «Årets Geek 2009».

Årets Geek 2009 Vegard Skjefstad, ITavisen-redaktør Tore Neset og Microsoft Norge-sjef  Knut Morten Aaserud.
(Ill.: Per Ervland/ITavisen)

En av Norges mest kjente nerder

Vegard Skjefstad er kjent blant tusenvis av nerder innenlands og utenlands, mest kanskje som sjef og pådriver for en av verdens største datatreff «The Gathering». Skjefstad har drevet med mye rart siden han startet å fikle med maskiner sent på åttitallet.

Vi snakket med super-hackeren på kontoret hans i Jernbaneverket midt i Oslo Sentrum. Det er ikke vanskelig å få denne mannen til å snakke om de særeste nerde-ting.

– En nerd skal klage!

Skjefstad er et leksikon i alt som har med hacking å gjøre. Hacking i denne sammenheng vil ikke si å skape problemer for andre. Skjefstad ser på seg selv som en problemløser der hacking er en æresbetegnelse for en person som gjør sin egen greie når ting ikke fungerer slik man selv vil:

Annonse


– Er du en nerd klager du. Det handler om å ikke resignere når man møter på et problem, men å jobbe til man har en løsning, forklarer Skjefstad. Det tar ikke lang tid å skjønne Skjefstad er en problemløser. Du tar ikke denne mannen i hverken å være Linux eller Windows-fanboy.

_MG_6856
(Ill.: Per Ervland/ITavisen)

– Whatever works, forklarer han og påpeker at Windows brukes som klient-maskiner. Linux og BSD er selvsagte som serverløsninger.

Modifiserer alt

Skjefstad var ikke som vanlige nerder. Han spilte fotball i sine yngre dager, men det var likevel tydelig at det var teknologi som var den store lidenskapen. Sammen med kompiser hacker han alt fra Amigaer til egenutviklede Xboxer spesiallaget for mediavisning. Men det blir særere, langt særere.

På The Gathering 1992 (det første arrangementet) brukte Skjefstad og kompiser en Amiga til å scanne en Swimsuit-kalender.

Scannet nakne damer

– Vi brukte en Amiga med svært lite minne. Det tok 15 minutt å scanne hver eneste side, forklarer Skjefstad. For å få farge på bildene måtte de bruke et RGB-palett og kinderegg-figurer for å markere riktig sted så bildet ikke ble forskjøvet. Til kalenderen ble det lagt til musikk, men Skjefstad vil ikke kalle kalenderen en demo, til det er den for enkel hevder han.

Helt banalt i dag selvsagt. I 2009 koster en scanner 400 kroner og gjør samme jobben på 1 minutt. Folkene bak kalenderen fikk til slutt nok av gutta og ba dem slutte kopieringen som spredte seg blant annet via BBSer.

Streamet Quart-festivalen med ISDN-linjer

Skjefstad var også med å streame Quartfestivalen til nettet i 1996. Den gang var det definitivt ikke snakk om bredbånd.

_MG_6918
(Ill.: Per Ervland/ITavisen)

– Vi brukte fire ISDN-linjer for å streame konserten til USA, forklarer skjefstad. Løsningen ble satt opp på sparket og det var sannsynlig den første nett-streamingen i sitt slag, ihvertfall av en konsert.

Et typisk eksempel på hvordan en ekte hacker og nerd skal oppføre seg kom på The Gathering en gang før årtusenskiftet. På den tiden regjerte Windows 98 og den gamle Windows-kjernen var ikke akkurat supert på nettverk. Ikke når det er snakk om et nettverk på til sammen 3300 personer. Da snakker vi ett nett uten subnett.

Spesialløsninger laget på sparket

– Windows 98 og 2000 også tror jeg hadde et problem med å vise mange maskiner i nettverksutforskeren. Grunnen var at OSet kun ga denne prosessen 64kbit minne, forklarer Skjefstad og påpeker at de kontaktet Microsoft om problemet, men at selskapet den gang ikke så på det som et problem det var verdt å ta tak i.

Dette gjelder selvsagt ikke på The Gathering der store deler av tiden går ut på å dele ymse filer med andre under samme tak. Windows kuttet helt enkelt ut og taklet ikke så mange maskiner. Derfor lagde en av The Gathering-crewet sitt eget program for å nå maskinene på nettet.

– Jeg tror faktisk det var en person fra medic-crewet. Han programmerte i C, erindrer Skjefstad. På tidligere TG-arrangement ble det brukt coax-kabler. Ofte leverte disse 110 volt. Det er et problem når den norske standarden er 240.

– Man fikk ofte støt. Dette førte selvsagt til kortslutninger, forklarer Skjefstad lattermildt. Man kan godt skjønne det er et problem med rundt 3000 datamaskiner.

obj.phpi
(Ill.: Per Ervland/ITavisen)

The Gathering 2009 er et hav fra coax-helvette. Det er 100mbit til hver deltager.

– I 2010 håper vi på 1Gb-nett til hver deltager forklarer Skjefstad. Datafesten har i flere år hatt et samarbeid med nettverks-spesialisten Cisco. Skjefstad kan også avsløre til ITavisen at årets Gathering får en ekstra dimensjon til seg, men han vil ikke røpe hva.

Momsproblematikk

The Gathering har i årenes løp lagt løypa for ca. alle andre datafester i verden og har flere år på rad vært det første. Det ble blest rundt arrangementet i fjor da det plutselig kom frem at datafesten ikke ble regnet som et kulturarrangementet og derfor måtte betale store summer i moms med tilbakevirkende kraft fra flere år tilbake.

Det hele ordnet seg og The Gathering fikk et generelt unntak.

– Det er fortsatt slik at andre datapartyer ikke har fritak og det må et lovforslag til her, men det tar tid. Gathering har vært et lokomotiv for å endre dette, sier Skjefstad.

Ville selge forsvarsteknologi.

Skjefstad startet tidlig på årtusenskiftet selskapet Premos med blant annet det norske forsvaret som arbeidsgiver. Selskapet ble produserte spesialtilpassede skjermløsninger. Tenk deg Microsoft Surface uten touch, men med en oppløsning på 7680×4800.

Viewsonic ble så imponert over Premos arbeid at de serverte selskapet med skjermer og tekniske spesifikasjoner.

– Vi ble faktisk invitert til det hvite hus. Vel, ikke selve presidentbygningen, men utenfor. Den amerikanske ambassaden ble sinte på oss fordi vi ikke informerte dem om at vi skulle diskutere militær-teknologi, forklarer Skjefstad.

Premos' LED-skjerm ble aldri ferdigutviklet. - Lysstyrken var variabel, forklarer Skjefstad og viser frem en tekst på baksiden av panelet.
(Ill.: Per Ervland/ITavisen)

Dessverre for Skjefstad og Remos ble det ikke noen avtale med amerikanerne og selskapet ble nedlagt noen år etter oppstarten i 2002.

– Vi var uenige innad om hvordan ting skulle gjøres, sier Skjefstad.

Med en slik glød, innsikt og problemløserinstikt er Vegard Skjefstad en verdig vinner av Årets Geek 2009. ITavisen takker Skjefstad for den store jobben han har gjort med The Gathering i 17 år og ønsker han lykke til videre.

Se video av Geek-utdelingen her:

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse