firefox beta

Annonse


Firefox får nytt fanesystem

At en nettleser bruker faner fremfor å åpne nye vinduer er ikke noe nytt, og har blitt innført hos alle de store konkurrentene.

Mozilla vil imidlertid forbedre sitt fanesystem ytterligere, og har innført helt nye funksjoner i sin nyeste betaversjon.

Vil gjøre noe nytt
Mange ulike tilnærminger til fanesystem har allerede blitt gjort av ulike nettleserne som finnes på markedet. Google Chrome innførte faner som befant seg lengst opp på skjermen (som også ble innført i Safari 4 Beta), mens Firefox fortsatt har holdt seg til den ganske tradisjonelle tilnærmingen.

Nå har de imidlertid fått mye tilbakemeldinger fra brukere på hvordan de kan forbedre fanebruken.

Annonse


Enkelt, smart og høflig
Ut ifra tilbakemeldingene har de kommet frem til de følgende punktene:

– Ingen konfigurasjon: Ikke tving brukeren til å sette opp en rekke innstillinger og oppførsler for at funksjonen skal fungere.
– Strømlinjeformet: Faner blir åpnet for å utføre noe. Hvis vi kan hjelpe til med å gjøre dette på en enkel og grei måte vil vi gjøre det.
– Høflig: Siden må lastes inn med en gang. Den skal ikke være distraherende og den skal ikke være i veien på noen måte. Å være for smart er ikke alltid bra – vi vil ikke være som Clippy.

Ut ifra de punktene har de nå kommet med en rekke forbedringer.

Ny tilnærming
Når man nå åpner opp en ny fane vil man få opp noe som ser ut som dette:

firefox beta

På venstresiden prøver Firefox å gjette hva du vil så fort du har åpnet fanen. Hvis du nettopp lukket et vindu ved et uhell vil den for eksempel spørre om du vil åpne opp den fanen igjen. Hvis du har kopiert en tekst i et dokument og åpnet en ny fane vil den anta at du vil lime inn dette som et søkeord, og foreslå å søke på ordet (avbildet).

På høyresiden får du opp en liste med dine mest besøkte sider. De er med hensikt plassert på høyresiden og farget i gråtoner, slik at de ikke skal være distraherende for brukere som bare er interessert i søkefeltet når de åpner opp en ny fane. Skulle du imidlertid bevege blikket bort på høyresiden vil du oppdage at på de sidene som har en rss-feed, vil de siste feedene vises ved siden av miniatyrbildet, slik som det gjøres på ITavisen-bildet.

Prøv selv!
Det nye fanesystemet er fortsatt i beta, og utviklingsteamet tar fortsatt imot tilbakemelding. Skulle du være interessert i å prøve kan du laste ned nyeste betaversjon av Firefox her, og laste ned fanetillegget her.

Kilde:
Mozilla Labs