nettlesere

Annonse


Hvem er raskest?

Diskusjonen går alltid høyt om hvilken nettleser som er raskest. Er det Safari? Internet Explorer? Firefox? Chrome? Eller Opera?

JavaScrip-evne

Nå er fasiten her. Nettstedet Maximum PC har lagt intet mindre enn ni nettlesere på testbenken. Disse er de ovennevnte typene, men i flere ulike versjoner.

Det er alltid et spørsmål om kriterier når det gjelder slike tester. Tidligere målte man nettlesernes evne til å lese html-sider. I dag går dette så raskt at det knapt har noen mening å måle det lenger.

Også sikkerhet og brukervennlighet

Derfor er kriteriet i dag hvor lang tid hvert enkelt nettleser bruker på å lese en JavaScript-side. Dette er relevant fordi nesten alle moderne nettsider inneholder en eller annen form for såkalt Web 2.0-teknologi, der JavaScript er en viktig ingrediens.

Annonse


Også betaversjoner av framtidige utgaver av nettleserne er testet. I tillegg til den rene hastighetstesten har nettstedet også vurdert sikkerhet, brukervennlighet, tilleggsprogrammer og andre faktorer som er viktige når du skal velge hvilken nettleser du skal bruke til daglig.

IE ligger dårligst an

Og fasiten? Vel, både med måleprogrammet SunSpider og Celtic Kane skiller Internet Explorer seg svært negativt ut. Og Safari er den klare vinneren. Faktisk er avstanden mellom de to så stor at vi snakker om at Apples nettleser er hele 30 ganger raskere enn Microsofts.

Den kommende versjon 8 ligger noe bedre an, men er fortsatt sinken i klassen, skal vi tro Maximum PC-testen.

Firefox og Opera like raske

Norske Opera (versjon 10) ligger godt an, men kjører under halv fart i forhold til raceren fra Apple. Googles Chrome ser ut til å være omtrent like rask som Safari 4, i hvert fall i SunSpider-testen. Mens Firefox 3.08 stiller omtrent likt med Opera 10.

Grafen kan du studere selv her:

Nettlesertest_SunSpider_0

Samtlige grafer finner du HER.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse