Cory Doctorow levner ikke den kommersielt baserte kulturen særlig mye sjanse i en Internett-tid.

Annonse


– Internett vil drepe all kultur

Cory Doctorow er kanskje mest kjent som medredaktør av verdens største og kanskje beste såkalte gruppeblogg, Boingboing.net.

Farvel til pengemaskinene

Men Doctorow er også kjent som en ivrig debattant, nettaktivist og ikke minst forfatter av flere science fiction-romaner.

Nå mener Doctorow at vi snart kan si farvel til så godt som all kommersiell kultur slik vi kjenner den i dag.

Bare amatørskap igjen

Årsaken er Internett, der alt kan kopieres og distribueres. Om man så innfører dødsstraff for opp- og nedlasting, vil man ikke kunne hindre at det fortsatt skjer i stor skala. Dermed står både forlagsbransjen, platebransjen og filmbransjen igjen uten forretningmodell – uansett hva politikerne måtte vedta og hvor mye forretningsadvokatene måtte saksøke, hevder Doctorow.

Annonse


Det vi sitter igjen med er amatørskapet: Morsomme videosnutter på YouTube erstatter storfilmer fra Hollywood til millioner av dollar. Bøker skrevet av folk med større ego enn talent vil fortrenge bokhandlernes overprisede permer og papir, og musikere vil bare kunne tjene pengene sine på konserter. Som vel å merke vil bli filmet og lagt ut på nettet, de også…

Total demokratisering

Det er med andre ord en dyster framtid Doctorow skisserer opp. I hvert fall om du kaller deg utøvende musiker, forfatter eller filmskaper.

Men en slik total demokratisering av kulturlivet vil ikke nødvendigvis gå ut over kvaliteten, mener nettaktivisten. For det er ikke gitt at forlagenes, plateselskapenes og filmselskapenes filtre er de beste til å skille klinten fra hveten.

Best på slikt er folket, og på nettet er det mottakerne og ikke avsenderne som bestemmer.

Les og døm selv…