_MG_2763

Annonse


Råtass-telefonen

Toppmodellen til HTC har riktignok vært tilgjengelig siden før jul, men det var først nå vi mottok et testeksemplar med 100% ferdig, norsk programvare. Så da var det jo bare å kaste seg uti testingen, det er tross alt snakk om en telefon som har vært mye omtalt og etterlengtet.

Med god grunn. Touch HD er den mest avanserte og lekreste Windows-baserte mobiltelefonen akkurat nå. Og ja, den sees ofte på som en konkurrent til iPhone, men den retter seg på mange måter mot en annen type brukere. Windows-mobiler er tradisjonelt tilpasset tyngre brukere, de med mest behov for avanserte løsninger som lar deg knytte mobilen opp mot jobb. Touch HD er definitivt midt i blinken for dette markedet, samtidig som det lekre designet gjør at den ikke fremstår som kjedelig.

Stilig ytre
La oss først se på det ytre. HTC har virkelig blitt gode på design i det siste, og Touch HD er intet unntak. Den er stor, ja, men når hele fronten domineres av en av tidenes største og skarpeste skjermer (800×480 oppløsning), gjør det ikke oss så mye. Den er fortsatt ganske slank, og egentlig ikke så mye større enn iPhone. De rene, elegante linjene gir et sofistikert, minimalistisk inntrykk, og antallet fysiske knapper er minimalt. Det finnes volumknapper på siden, en av/på-knapp øverst og fire trykkfølsomme knapper nedenfor skjermen. Disse lar deg svare og legge på samtaler, samt gå tilbake i menyer og åpne hovedmenyen – men pass opp, det er alt for lett å trykke på dem ved en feiltakelse. Ellers er det en USB-inngang og utgang for hodetelefoner (3.5 millimeter, ja). Utover dette foregår alt gjennom skjermen.

HTCs eget grensesnitt er elegant...

Annonse


Og det er mye å holde styr på. Touch HD er et svært velutstyrt telefon, som virkelig gjør det aller meste, og gjør det bra.

Det er altså støtte for alt som finnes av trådløse løsninger, selvfølgelig inkludert super 3G og WLAN, samt GPS. Kameraet har 5 megapiksler, selv om kvaliteten er ganske langt unna de beste på markedet. Men det viktigste her er at mobilen kjører Windows Mobile 6.1, og samtidig at HTC har virkelig prøvd å gjøre brukeropplevelsen bedre enn vi er vant til fra plattformen.

Egne menyer – men ikke hele veien
For la oss være ærlige, Windows Mobile er svært kraftig og fleksibelt, men stort sett lite brukervennlig. Dermed har HTC utviklet et eget skall som bygger på tydelige, store ikoner, og som skal gjøre det enklere å navigere seg rundt. Kort fortalt handler det om en rekke menyer som du blar horisontalt gjennom. Det starter med en hovedskjerm som viser klokkeslett og gir deg kjapp tilgang til samtalelogg og kalender. Helt nederst ligger det ikoner som fungerer som snarveier til øvrige funksjoner til HTC-skallet. Det innebærer blant annet en enkel oversikt over kontakter, rask tilgang til tekstmeldinger, e-post, internett, vær, musikk, kamera og så videre. Alt dette er altså egenutviklet av HTC, og fungerer som mer attraktive snarveier til de underliggende Windows-funksjonene.

_MG_2752

Men selv om du kan enkelt lese e-post eller SMS, sjekke værforholdene eller høre på musikk gjennom HTC-grensesnittet, må du før eller senere klikke deg inn i de gammeldagse Windows Mobile-menyene, og da må pekepennen frem. HTC-grensesnittet kan stort sett betjenes med fingertrykk, men skal du finjustere innstillinger, søke etter filer, eller gjøre noe som helst annet mer krevende, må du forholde deg til tradisjonell Windows Mobile.

Og tradisjonell Windows Mobile er fremdeles klønete og trenger en fullverdig overhaling. Vi er spent på hvorvidt den kommende 6.5-versjonen er det operativsystemet trenger.

Vi liker implementasjonen av virtuelt tastatur ganske godt. Riktignok er tastene ganske små, men det at ordbok er inkludert og kommer automatisk med forslag til ord er en fin løsning. Dessuten har tastaturet norske tegn, disse fås frem ved å holde inne taster som er merket med korrekte bokstaver.

Passe responsiv
En ting er at systemet kan være tungvint å bruke, en annen ting er at det fremdeles er litt tregt. Noen ganger tar det rett og slett for lang tid fra vi trykker til det skjer noe. Dette fører ofte til feiltrykk, til forsinkelser og til andre irritasjoner. Man kan si hva man vil om Apple og iPhone, men Touch HD er fremdeles langt unna konkurrenten når det gjelder eleganse, brukervennlighet og hastighet.

Det skal likevel sies at få telefoner er bedre på businessbruk enn Touch HD. Håndtering av e-post, synkronisering av mapper og andre, tilsvarende funksjoner fungerer fabelaktig. Du kan jobbe med Office-dokumenter på en enkel og grei måte (en mobilversjon av MS Office følger med). Det er denne typen muligheter som gjør HTC til en vinner. Også nettsurfingen fungerer meget bra, takket være den medfølgende Opera-nettleseren. I tillegg finner vi blant annet en egen YouTube-applikasjon, som er fin nok, men blekner i forhold til iPhone-løsningen.

...men før du vet ordet av det er det tilbake til vanlig Windows

Mediemaskin?
Der Touch HD er sterk på forretningsbruk, er den svakere på multimedia. Noe som er synd med tanke på den fantastiske, skarpe og store skjermen. For eksempel irriterer vi oss over at DivX-filmer ikke kan spilles av direkte. Dermed må mye materiale konverteres, noe som alltid er et minus. Musikkspilleren på sin side fungerer helt fint, det er ikke noe spektakulært med den, men den gjør jobben sin.

Et pluss, både for film og musikk, er at et 8 GB minnekort følger med, og telefonen støtter også SD-kort med mye høyere kapasitet.

Kameraet er heller ikke verdens beste, til tross for at den tar bilder i 5 megapiksel-oppløsning er det kun brukbart utendørs, i godt lys. Mangelen på blitz eller fotolys gjør at du kan glemme å ta gode bilder under svakere lysforhold. Så igjen, selv om kameraet er artig å bruke med den store skjermen, har det ikke imponerende muligheter.

GPS-enheten er for så vidt også fin å bruke, men vi savner dedikert programvare. Google Maps følger med, og du kan følgelig finne ut hvor du er og hvor du skal, men ekte navigasjon mangler. Du kan på den andre siden laste ned akkurat det navigeringsprogrammet du måtte ønske, men vi hadde likevel likt at genuin navigasjonsstøtte fulgte med i esken.

_MG_2754

Vi har ikke spesielt mye å utsette på batteriet, Touch HD er en krevende profftelefon, og det sier seg selv at man ikke skal forvente at den varer i evigheter, med GPS, WLAN og en stor skjerm. Så det at den holder seg i et par dager ved vanlig bruk er fortsatt ganske bra.

Kostbar businesspakke
Når alt kommer til alt, HTC Touch HD er definitivt en imponerende telefon. Den gjør jo nesten alt, men den gjør ikke alt like bra. Som business-telefon er den fabelaktig, gir deg full kontroll på e-post, synkronisering og kontorfunksjoner. Den er svakere som en multimediamaskin, kameraet er for dårlig og videoavspillingen er trøblete. Dessuten kan det ikke ignoreres at den ikke er alltid like lett å bruke og kan være treg i responsen. Og til slutt: Det er et dyrt stykke teknologi. Over 6.000 kroner er mye, og her snakker vi ikke om noe massemarkedsprodukt. Men har du penger, har du lyst på en skikkelig kraftig Windows-telefon som gjør det aller meste, er Touch HD et fint valg.

Les også tester av hovedkonkurrentene hos vårt søsternettsted Dingz – Samsung Omnia og Sony Ericsson Xperia.

Annonse