nokia1

Annonse


Dette er Nokias trykkmobil

Jo da. iPhone. Vi har ikke lyst å sammenligne enhver ny telefon med stor, trykksensitiv skjerm i fronten med Apples mobilsatsning. Men det er ikke til å unngå, Nokia prøver med sin 5800 XpressMusic å gjøre innhog på delvis det samme markedet som iPhone, altså de musikkinteresserte og stilbevisste. Forskjellen er at 5800 er en mer funksjonell mobil enn iPhone, at den koster mindre, og at den følgelig føles litt billigere.

Når det gjelder funksjonalitet er det få som kan måle seg med 5800, spesielt innenfor mobiler som tradisjonelt faller innenfor ungdomssegmentet. 5800 har nemlig nesten alt, det er en fullt utstyrt smarttelefon med flotte multimediafunksjoner, og den er samtidig rask, enkel å bruke og effektiv. På papiret er det virkelig lite å utsette på den. Hvordan er det da i praksis?

Når det ytre teller
Hva utseende og byggekvalitet angår er ikke 5800 den telefonen som stiller høyest. Den er nokså klumpete, den er laget utelukkende i plast, og selv om den føles fysisk solid, utstråler den ikke akkurat noe eksklusiv følelse. Det er en ungdomstelefon, uten tvil. Det er for så vidt veldig hyggelig at Nokia er det første selskapet som prøver å gjøre trykkskjermsmobiler til allemannseie, da de aller fleste telefoner i dette segmentet er enten tunge businesstelefoner eller dyre moteikoner. 5800 er rimeligere og enklere, uten at det går på bekostning av mulighetene.

Det første man legger merke til er hvor flott skjermen til 5800 er. Den er riktignok ikke verdens største (3.2 tommer), men den har en oppløsning på superskarpe 640×360 piksler, noe som virkelig synes. Det er fint nok når man blar gjennom vanlige ikoner og menyer, men skjermen kommer virkelig til sin rett når vi ser på bilder eller spesielt video. Kvaliteten er kjempebra og fargegjengivelsen meget god.

Annonse


nokia2

5800 har ingen typiske nummertaster, da hele fronten domineres av skjermen, men det finnes tre knapper under skjermen som brukes til å svare og legge på samtaler, samt aktivere hovedmenyen. På sidene finnes det diverse snarveier for å låse skjermen, endre lydnivået og aktivere kameraet, og i øverste høyre hjørne finner vi en liten hemmelighet: En trykksensitiv knapp som åpner en egen meny som gir deg ytterligere snarveier til bilder, internett, video og et par andre funksjoner. Ganske stilig, faktisk.

Trykk i vei
Betjeningen av telefonen foregår ved å trykke med fingeren direkte på skjermen, men visse operasjoner, som å klikke på internettlenker, for eksempel, kan kreve mer presisjon. Derfor følger det også mer en pekepenn du kan trykke med (den skyves inn i telefonen på undersiden), og i pakken finner vi også et nokså harry plekter som også kan brukes til å trykke på skjermen. Menysystemet bygger for øvrig på ganske tradisjonelle Nokia-prinsipper, hovedmenyen er et rutenett med tydelige ikoner, og det meste vil nok være temmelig lettforståelig for alle som har brukt en Nokia-telefon som bygger på Symbian-operativsystem. Rent teknisk, operativsystemet som 5800 bruker er den nyeste versjonen av S60-systemet, som er utelukkende tilpasset trykksensitive telefoner, og har en rekke nye funksjoner (bedre støtte for Wi-Fi, bedre søk, bedre telefonbok og bedre støtte for e-post, for eksempel).

Så, vi er fornøyd med hvordan 5800 adlyder våre trykk, det er faktisk ikke spesielt mye å utsette på her. Responsen på trykk er tilfredsstillende, (selv om det hender man må trykke ekstra hardt for å få enheten til å registrere) og telefonen avgir til og med en liten vibrasjon for å bekrefte. Det er imidlertid ikke snakk om noe fancy multitouch her, skjermen betjenes med enkelte, tradisjonelle trykk. Det som er interessant her er hvordan tekstinnmatning er løst. Du kan bruke forskjellige metoder: Et lite tastatur, som dukker opp nederst på skjermen, og som strengt tatt krever at du bruker pekepennen, et stort tastatur, som innebærer at du holder telefonen horisontalt, samt skriftgjenkjenning. De to tastaturvariantene er flotte, skriftgjenkjenningen litt mindre effektiv. Du kan også velge å bruke et tradisjonelt nummertastatur. Uansett, det er fort gjort å skrive meldinger eller taste inn numre på 5800, og det er jo et avgjørende poeng, når et fysisk tastatur mangler.

nokia3

Full kommunikasjon
Hva mer kan man gjøre med herligheten da? 5800 har det aller meste man forventer, egentlig. Fullverdig internett-tilgang, for eksempel. Her er det både super-3G og WLAN, så du vil aldri ha problemer med å surfe med høyest mulig hastighet. Nettleseren er fin nok, og støtter til og med flash. Du kan selvfølgelig laste ned et program som legger inn støtte for Exchange, om du skulle ønske å kunne sjekke jobbmailen i farta, og du kan like enkelt legge inn en rekke andre tredjepartsprogrammer, selv utviklet for eldre versjoner av S60.

GPS er det også plass til, og den fungerer en god del bedre enn på andre Nokia-telefoner. Dette selvsagt grunnet den store og klare skjermen. Det at skjermen er trykksensitiv gjør også navigasjonen enklere. Nokia Maps 2.0 følger med, og det er et godt verktøy, i alle fall var Oslokartet detaljert og lett å kjenne seg igjen i. Dessverre hadde vi ikke tid til å reise utenlands og gå oss ville i løpet av testperioden.

Telefonens kamera har 3.2 megapiksler, fotolys og videostøtte. Det er ikke verdens mest avanserte mobilkamera altså, da det finnes andre løsninger med høyere oppløsning, bedre blitz og den slags, men det gjør definitivt jobben sin. Og den store skjermen er nok en gang en fordel når bildene skal knipses, da søkeren blir automatisk stor og tydelig. Igjen er det også en fornøyelse å se på bildene i etterkant.

nokia4

Festpakke
Som nevnt, Nokia fokuserer på musikk i 5800, og funksjonaliteten er veldig bra. Det ene minuset er at minnekortet som følger med er på 8 GB, som er stort, men ikke nødvendigvis stort nok for alle. Ellers fungerer overføringen ganske så knirkefritt, men det som imponerer mest er lydkvaliteten. De innebygde høyttalerne er meget bra, og leverer kraftig og høy lyd. Vi har faktisk knapt hørt noe så bra innebygd i en telefon tidligere. De fleste av oss vil imidlertid heller bruke hodetelefoner, og vi anbefaler å plugge inn dine egne fremfor de medfølgende. Heldigvis har telefonen tradisjonell 3.5 mm-headsett uttak, så det er fort gjort å bytte til Koss, Skullcandy eller Beats by Dr. Dre.

Ellers er det lett å navigere seg gjennom artistene og sangene, og du kan tilpasse lyden ved å velge mellom forhåndsinnstilte EQ-nivåer, eller stille inn dine egne. Alt fungerer stort sett som forventet, og 5800 lever opp til forventningene om en solid musikktelefon.

Et av de store plussene til 5800 på papiret er tilgangen til Nokias musikkbutikk, som skal gi deg gratis musikk i et år. På papiret høres det bra ut, men butikken er foreløpig ikke tilgjengelig i Norge. Så vi fikk altså ikke testet dette.

nokia5

Et par ord om batteriet: Nokia oppgir stanby-tiden til å vare i 400 timer og lover opptil 35 timers musikkavspilling. Våre observasjoner viser at du bør forvente et par dagers bruk av telefonen med variert funksjonalitet, egentlig ganske likt med de fleste nyere Nokia-mobiler. Ikke så verst, altså.

Konklusjon
For å oppsummere, Nokia 5800 er en imponerende telefonløsning. En fullverdig smarttelefon med støtte for alle mulige profesjonelle funksjoner på den ene siden, og en underholdende, ungdommelig multimediapakke på den andre. Som sagt, vi heier på Nokias ide om å bringe avanserte trykkskjermsmobiler til et bredere marked, og folkeliggjøre dem. Vi tipper 5800 er bare første steg på veien, men et meget godt et. Vi synes utseendet på 5800 kunne vært noe mer stilisert, den kunne kanskje vært litt mindre klumpete, men hva innholdet angår er det virkelig lite å pirke på her. Mobilen er enkel å bruke, kjapp, og full av muligheter. Definitivt en løsning som er verdt å vurdere hvis du ser etter en altmulig-telefon til en hyggelig pris.

Nokia 5800 koster litt under 4.000 kroner uten subsidier.

Annonse