Casey Harrell i Greenpeace er lite fornøyd med at Apple nekter å oppgi miljøverdier på sine produkter.

Annonse


– Skuffet over Apple

LAS VEGAS (ITavisen.no): – Vi skulle veldig gjerne sett at Apple kunne bidra til å forbedre listen vår over miljøvennele produkter. Men har altså valgt å ikke være med, sier Casey Harrell i Greenpeace.

Lenovo i teten

Harrell leder avdelingen som skal sørge for at elektronikkindustrien går i mer miljøvennlig retning. Hvert kvartal publiserer organisasjonen en liste som skal vise hvilke bærbare PCer, PC-skjermer og mobiltelefoner som er mest eller minst miljøvennlige.

En helt fersk liste (pdf) ble publisert på CES-messen her i Las Vegas fredag. Den viser at Lenovo ligger best an med sine Thinkcentre M82/M58p-maskiner, mens både Fujitsu Siemens, Acer og Dell også scorer brukbart.

– Bare en begynnelse

– Vi er hovedsakelig opptatt av fire ting: Innholdet av skadelige, kjemiske stoffer, muligheten for gjenvinning, levetid og strømforbruk. Vi har ikke mulighet til å foreta målingene selv, så det er leverandørene som leverer resultatene etter våre anvisninger, forklarer Harrell.

Annonse


Hans skulle gjerne sett at flere produsenter var med på ordningen. Og at flere typer produkter kunne ha vært med. Men denne type rapportering er foreløpig på et tidlig stadium.

Mobiltelefoner verst

– Det er ingenting i veien med interessen fra leverandørene. De fleste av dem innser nå at de må lage mer miljøvennlige produkter – noe du ikke minst ser her på CES-messen. Men det er enda et langt stykke igjen før vi har pålitelig og omfattende kunnskap om hvilke elektronikkprodukter som er best i miljømessig forstand, sier Harrell.

Ikke overraskende er det mobiltelefonene som slår dårligst ut i undersøkelsen. Dette fordi de skiftes ut oftere, og at mobilprodusentene i følge Harrell har stagnert når det gjelder å skifte ut miljøskadelige stoffer med mer miljøvennlige.

– Forbruksmønsteret må endres

Her er nok problemet til dels kundene selv, som vil ha ny og mer moteriktig telefon med flere funksjoner nokså ofte.

– Vi har åpenbart også en jobb å gjøre når det gjelder folks forbruksvaner. Men vi kan også tenke oss flere muligheter for oppgradering av eldre telefoner, avslutter Greenpeace-representanten.