Det blir litt færre folk på CES i 2009 enn i 2008. Bildet er fra fjorårets messe.

Annonse


Viva Las Vegas!

PÅ VEI TIL LAS VEGAS (ITavisen.no): Finanskrise eller ikke – Consumer Electronics Show i Las Vegas går av stabelen også i år.

Litt mindre

Riktig nok noe amputert. For hotellbransjen kan rapportere om mange ledige rom – noe som ville blitt regnet som en umulighet i fjor. Og antallet utstillere er skåret noe ned – fra 3000 i fjor til 2700. Og besøkstallet ventes i år å gå ned fra fjorårets 141 000 til 130 000 i år.

Også produktene som vises fram bærer preg av at amerikanerne har fått dårligere råd. Mye dreier seg om «grønne» produkter. Ikke bare grønne i miljømessig forstand, men først og fremst mer snille på strømmen.

Bedre økonomi

Digitale forsterkere (som egentlig ikke er digitale, men bare utnytter analog strøm mer effektivt med digital styring) sitter i svært mye av både lyd- og bildeutstyr.

Annonse


Og det meste av det som vises fram har fokus på smartere og mer økonomiske måter å utnytte energi på.

Høy kjendisfaktor

Men uansett om det hele er litt nedskalert, så er det ingen mangel på kjendisfaktor. Blant talerne i år finner vi blant andre Microsofts toppsjef Steve Ballmer, Cisco-sjefen John Chambers, Sonys relativt ferske toppmann Stringer, Intels Craig Barrett og Ford-direktøren Alan Mulally.

I tillegg vil legendariske superstjerner som Diana Ross og Stevie Wonder opptre under messen. Førstnevnte skal markedsføre Monster Cable, mens sistnevnte har sin egen såkalte Tech Zone – en kjempehall full av elektroniske hjelpemidler for blinde.

Nytt og trådløst

Hovedfokus i år er likevel trådløs teknologi. DLNA (Digital Living Network Alliance) som støttes av blant andre Microsoft, Samsung, Pioneer, Panasonic, Sony og Toshiba vil markere seg sterk med en sammenbinging mellom tradisjonelt trådløs nett og forbrukerleketronikk.

Ideen er at du skal kunne dra med deg alt fra serveren i huset til en hvilken som helst Blu-ray-spiller, TV eller stereoanlegg. Fullstendig sømløst, og uten å behøve å sette opp noe.

Mini-bærbare i lass

Utviklingen av mini-bærbare fortsetter – en revolusjon som ble innledet av Asus-maskinen EEE, og som nå ser ut til å drive store deler av markedet. Og det er ventet en drøss med modeller fra alle de store og små PC-produsentene der ute. Dette er utvilsomt i tråd med «mindre og billigere er bedre»-trenden der ute.

Trenden ser ut til å være på vei vekk fra Linux og over på Windows XP. Noe som har fått Microsoft til å forlenge levetiden til sitt gamle operativsystem enda mer.

Det blir for øvrig spennende å se om Windows 7 fungerer på disse. Microsoft har i hvert fall lovet at 1GB minne er mer enn nok…

Her demonstrerer Panasonic hvordan 3D-teknikken kan utnyttes til bøy og tøy.
(Ill.: Foto: Panasonic)

3D og HD i samme anlegg

Av de store selskapene ser det ut som om Panasonic har den største nyheten å by på i år. De har satt opp et AV-anlegg som er både HD og 3D helt gjennomført. Og i gigantisk format i hovedhallen til Las Vegas Convention Center.

Du kan få et inntrykk av hva de kan presentere HER.