Overvåking

Annonse


Politet får hacke folks PCer

Britisk politi har fått noe i nærheten av fritt leide når det gjelder å hacke seg inn på borgernes private datamaskiner.

Kan ramme nordmenn

I følge avisa The Times får de utvidete fullmaktene, som er innført i all stillhet, konsekvenser for hele EU. Direktivet er foreløpig ikke implementert i Norge, men vanligvis skjer slik implementering nærmest automatisk også i EØS-området.

Dermed kan bestemmelsen også komme til å få konsekvenser for nordmenn som er i politiets søkelys.

Britene kan hjelpe

Slik de nye reglene er utformet (eller rettere sagt ikke utformet) kan nå politiet i hvilket som helst EU og EØS-land be britisk politi om å hacke seg inn på hvilken som helst PC i deres land – langt utenfor britisk politis jurisdiksjon.

Annonse


Den eneste begrensingen er at myndighetene i det aktuelle landet må be britisk politi om å utføre oppgaven. Og at det selvsagt må være i britisk interesse å gjøre dette.

Trådløse nett

På hjemmefronten kan britisk politi parkere utenfor et privat bolighus og hacke seg inn på et trådløs nettverk. Både WPA og WEP-sikring har vist seg å ikke være helt vanntett, så det hjelper ikke alltid å beskytte seg med passord.

Politiet kan i tillegg både overvåke tastetrykkene dine med elektroniske hjelpemidler (såkalt «keylogging») og installere trojanere som sender informasjon ut.

Utstrakt motstand

EU-hovedkvarteret i Brussel har tidligere gitt grønt lys for denne typen politifullmakter, men det er så langt bare Storbritannia som har implementert direktivet på den mest drastiske måten.

I andre EU-land er motstanden mot denne type virksomhet fra myndighetenes side betydelig større enn i Storbritannia.

Men også på de briske øyer er det motstand mot Storebror-tiltak som dette. Både det konservative opposisjonspartiet og flere organisasjoner som kjemper for privatlivets fred sier at klarere regler må til før politiet slippes løs på godtfolks PCer og nettverk.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse