Overvåking

Annonse


Politet får hacke folks PCer

Britisk politi har fått noe i nærheten av fritt leide når det gjelder å hacke seg inn på borgernes private datamaskiner.

Kan ramme nordmenn

I følge avisa The Times får de utvidete fullmaktene, som er innført i all stillhet, konsekvenser for hele EU. Direktivet er foreløpig ikke implementert i Norge, men vanligvis skjer slik implementering nærmest automatisk også i EØS-området.

Dermed kan bestemmelsen også komme til å få konsekvenser for nordmenn som er i politiets søkelys.

Britene kan hjelpe

Slik de nye reglene er utformet (eller rettere sagt ikke utformet) kan nå politiet i hvilket som helst EU og EØS-land be britisk politi om å hacke seg inn på hvilken som helst PC i deres land – langt utenfor britisk politis jurisdiksjon.

Annonse


Den eneste begrensingen er at myndighetene i det aktuelle landet må be britisk politi om å utføre oppgaven. Og at det selvsagt må være i britisk interesse å gjøre dette.

Trådløse nett

På hjemmefronten kan britisk politi parkere utenfor et privat bolighus og hacke seg inn på et trådløs nettverk. Både WPA og WEP-sikring har vist seg å ikke være helt vanntett, så det hjelper ikke alltid å beskytte seg med passord.

Politiet kan i tillegg både overvåke tastetrykkene dine med elektroniske hjelpemidler (såkalt «keylogging») og installere trojanere som sender informasjon ut.

Utstrakt motstand

EU-hovedkvarteret i Brussel har tidligere gitt grønt lys for denne typen politifullmakter, men det er så langt bare Storbritannia som har implementert direktivet på den mest drastiske måten.

I andre EU-land er motstanden mot denne type virksomhet fra myndighetenes side betydelig større enn i Storbritannia.

Men også på de briske øyer er det motstand mot Storebror-tiltak som dette. Både det konservative opposisjonspartiet og flere organisasjoner som kjemper for privatlivets fred sier at klarere regler må til før politiet slippes løs på godtfolks PCer og nettverk.