800px-Microsoft_sign_closeup

Microsoft med gratis-PC

Snart kan det bli slutt på å kjøpe PC. Du kjøper deg i stedet retten til å bruken programvare og maskinvare.

Gratis maskin – betaling for bruk

Omtrent slik er Microsofts nye patentsøknad, som selskapet sendte inn til det amerikanske patentstyret 1. juledag.

I patentsøknaden skisserer Microsoft opp en helt ny modell for PC-brukere verden over. De tenker seg at du betaler lite eller ingenting for maskinen, og at oppgraderinger kommer automatisk og kostnadsfritt.

Fungerer alltid optimalt

For pengene du betaler for å bruke maskinen, er du alltid garantert at den fungerer optimalt med de nyeste porgramvareoppdateringene og maskinvaren som skal til for å kjøre den.

Interessant nok ser også Microsoft for seg at de kan skalere bruken, slik at du for eksempel får en «lavbudsjettsmaskin» når du bare skal sende en mail eller lese VG på nettet.

For fattig og rik

Trenger du en fullblods maskin til spill, videobehandling eller andre mer krevende oppgaver, blir en virtuell maskin som klarer dette stilt til rådighet for deg. Eventuelt mot mer betaling.

Microsoft mener at denne modellen egner seg for alle typer PC-brukere. Den ivaretar både de som har dårlig råd (og de blir det som kjent mange av framover), og de som er villig til å bruke mer av husholdningsbudsjettet på digital moro.

– Vi kom først!

Det dreier seg som sagt foreløpig bare om en kreativ patentsøknad, og det er så langt ikke meldt om interesse verken fra maskinvareprodusenter eller Microsofts konkurrenter og medspillere innen programvare.

Men sikkert er det at de kom på ideen før Apple.