I dag kan du risikere å bli stoppet vilkårlig og fratatt laptopen i ukevis. Det vil amerikanske politikere ha en slutt på.

Annonse


Laptop-ransaking en katastrofe

I etterkant av terrorangrepet mot USA 11. september 2001 har grensepolitiet fått vide fullmakter til å søke i og til og med beholde bærbare PCer, mobiltelefoner og annet elektronisk utstyr du måtte ha med deg når du ankommer USA.

Magert utbytte

Nå viser det seg at fangsten så langt har vært svært mager.

Bortsett fra noen barnepornografiske bilder og et par smakløse spøkefugler kan ikke amerikanske myndigheter vise til noen fangst å snakke om når det gjelder søk av flypassasjerenes mobiltelefoner og bærbare PCer.

En av «suksesshistoriene» amerikanske myndigheter kan vise til , er en passasjer som kom fra Nederland i 2006. På PCen sin hadde mannen bilder av høytstående Al-Qaida-sjefer, videosnutter med opptak av bomber som gikk av og en film av seg selv der han leste opp et selvmordsbrev.

Annonse


Vil ha slutt på tøvet

Det hele viste seg å være en dårlig spøk. Mannen ble imidlertid dømt for visumforfalskning og sendt hjem igjen på egen bekostning.

Nå reagerer amerikanske politikere på det strenge regimet, som åpenbart ikke fører til noe som helst. Det samme gjør næringslivet, som opplever at laptoper forsvinner og at deres ansatte må vente i timevis på at utstyret deres skal gjennomsøkes.

– Bare på mistanke

Den demokratiske senatoren Russel Feingold fra Wisconsin forslår nå at prinsippet om «rimelig grunn til mistanke» skal gjeninnføres, slik at vanlige passasjerer slipper unna.

Myndighetene mener på sin side at dagens system ikke diskriminerer, og at det er et godt demokratisk prinsipp at hvite barnefamilier såvel som unge, arabiske menn som reiser alene kan risikere å bli stoppet.

Men i en presset økonomisk situasjon kan det se ut som om hensynet til effektivitet på flyplassene vinner fram. Både turismen og næringslivet lider under det strenge regimet som blir praktisert i dag.

Kilde:
Yahoo News/AP

Annonse