Igjen krangler de to selskapene. Det er Microsoft og Apple og Steve Ballmer mot Steve Jobs.

Annonse


Dette kan Windows lære av Mac OS

Windows 7 ser definitivt lovende ut. Mange har testet pre-beta-versjonen som har kommet på nettet, og tilbakemeldingen er utvilsomt lovende. Allikevel er det en hard kjerne som hevder Apples Mac OS X er tingen.

Dermed har denne listen dukket opp, med sju ting Microsoft bør ta til etteretning i sitt nye operativsystem.

1. Enklere produktversjoner

Holdt det enkelt. Vista kom i ørten utgaver, og bare fåtallet visste forskjellen på Home, Professional og Ultimate. OS X 10.5 Leopard har kun én versjon (sett bort ifra server-versjonen), og blir dermed lettere å forholde seg til.

2. Ny visuell «krok»

Dette blir et veldig gimmik-poeng, men som oftest er det det som trengs for at noe skal virkelig slå an. OS X har mange småfinesser som ser fine ut. Blant annet liker mange hvordanDashboard-vinduet sømløst sklir inn på skjermen, og 3D-grensesnittet til Time Machine.

Slike finesser får folk til å huske operativsystemet, og får brukere til å utforske nye deler de ellers kanskje ikke ville vært interessert i.

3. Færre advarsler
Det er ikke mye som er mer plagsomt enn å bli avbrutt av advarsler hver gang man prøver å gjøre noe nyttig på maskinen. På OS X slipper man startmenyen og oppgavemenyen, og har kun Dock-en som gir deg beskjedene du trenger.

Annonse


Windows 7 ser ut til å gå et viktig steg i riktig retning, hvor du som bruker kan velge hva som skal dukke opp, og hva som skal holde seg i bakgrunnen mens du arbeider. I tillegg kan vi jo håpe de fjerner Clippy, den mildt sagt irriterende bindersen i Microsoft Office.

4. Usynlig sikkerhet og beskyttelse
En av hovedpunktene for et velfungerende sikkerhetssystem er at den ikke skal avbryte deg i ditt arbeid. Dette er selvfølgelig en vanskeligere oppgave for Windows enn for OS X grunnet større utbredelse og dermed flere angrep, men de kan allikevel dra lærdom fra Apples operativsystem.

Blant annet er det svært få som setter pris på når Microsoft blokkerer en side fordi den ikke går igjennom den nyeste sikkerhets-kontrollen. Det kan virke som blokkeringen er litt for liberal, og advarer brukere mot helt sikre nettsteder.

I tillegg bør Windows se på Apples Time Machine, og se hvordan de kan implementere et lignende system som både er enkelt i bruk og ser tiltaltende ut. Det er slik man får viktige funksjoner til å bli tatt i bruk.

5. Enklere navn
Microsoft må slutte med de uforståelige navnene de har gitt de ulike delene i operativsystemet. Ta «Windows Genuine Advantage» som eksempel… Hva skal det bety?

I OS X sine systemvalg får man opp undermenyer som “utseende” og “dato og tid”, mens Windows døper om ganske forklarende navn som «Windows Security Center» til «Windows Solution Center». Det ser kanskje bedre ut og virker ikke så avskremmende, men man skjønner mindre av hva den egentlig gjør.

6. Smertefri registrering
Registreringsprosessen er definitivt ikke kortfattet og enkel i Windows. Først må man registrere den med en evinnelig lang produktkode, for å senere aktivere den over nett eller telefon. Skulle Windows senere se at maskinvaren har endret seg fundamentalt kan du bli låst ute fra din egen maskin.

Med OS X trenger du ikke engang å skrive en en serienøkkel for å installere. Microsoft trenger selvfølgelig ikke å gå så langt, men en mellomting hadde vært fint. Kina er nok enige med oss her.

7. Fungerende søk
Microsoft må virkelig få til dette på Windows 7. Allerede med Vista ble vi lovet en ny type søk og mappestruktur som skulle alt enklere å finne. Dette kom aldri, og søkeprosessen på maskinen tar forstatt lang tid.

På OS X har man Spotlight, som gjør akkurat det den skal. Den ser ikke så flashy ut, men den finner filene raskt og enkelt. Som Steve Jobs sa – Det bør ikke ta lenger tid å finne filer på din egen maskin enn det gjør på nett.

Listen er laget av Techradar, og skrevet av en Applebruker som listet opp funksjoner han håpet å se i Windows 7. Les listen selv her.

Annonse