Forskerne skal ha prøvd ut en rekke hodetelefon-typer, og samtlige skal ha ført til forstyrrelser i pacemakere.

Annonse


Hodetelefoner kan stoppe pacemakere

Amerikanske forskere har nettopp oppdaget at hodetelefoner som følger med helt vanlige mp3-spillere kan være farlige for personer med pacemaker.

På grunn av magnetene i hodetelefonene skapes det forstyrrelser for den lille hjertemaskinen, som potensielt kan slutte å fungere helt.

Må være nærme
Det er altså ikke mp3-spillerne som er problemet, men innmaten i hodetelefonene. Hvis de kommer innenfor to-tre centimeter fra en pacemaker eller en hjertestarter kan det være fare på ferde.

Av de totalt 60 pasientene som var med i undersøkelsen opplevde 16 personer forstyrrelser da et headset ble lagt på brystkassene deres.

Annonse


Ignorerer hjerterytmen
En pacemaker sender ut elektriske signaler til hjertet for å regulere hjertefrekvensen opp eller ned, men med forstyrrelser fra en magnet kan pacemakeren sende ut impulser uavhengig av hvordan hjerterytmen er. Dermed vil ikke rytmen normaliseres, og pacemakeren vil være ubrukelig.

Ifølge forskerne fungerte imidlertid både hjertestarteren og pacemakeren igjen som normalt etter at hodetelefonene var fjernet.

Kan høre på musikk
– Det som er viktig å få frem er at pasientene kan bruke hodetelefoner på vanlig vis. De kan lytte til musikk og ha hodetelefonene i eller rundt øret, men de bør ikke ha hodetelefonene i nærheten av det elektriske utstyret, sier Dr. William Maisel til Reuters.

– Pasienter med pacemaker eller hjertestarter bør derfor ikke ha hodetelefonene i en skjortelomme eller i en jakkelomme nær brystet, avslutter Maisel.

Kilde:
Yahoo

VG

Annonse