Hit, men ikke lenger. Kvantekrypteringen stopper hackerne.

Annonse


Bombesikker kryptering

Sikkerhetsbransjen har lenge drømt om å kunne lage et fullstendig vanntett system som ikke kan hackes.

Nå ser det ut som om denne drømmen kan gå i oppfyllelse.

Ubrytelig matematikk

I Østerrike har forskere nemlig satt opp et nettverk som forbinder seks punkter i Wien og nabobyen St. Poelten med 200 kilometer fiberoptiske kabler. Informasjonen som passerer via disse kablene er beskyttet med såkalt kvante-kryptering.

Denne krypteringen skiller seg svært mye fra krypteringssystemene som finnes i dag. Den er basert på såkalt kvanteteori, og bruker endringer i lyset som går gjennom den fiberoptiske kabelen for å skjule data.

Annonse


Oppdaget for 25 år siden

Teorien bak kvantekryptering er langt fra ny. For 25 år siden utviklet Charles Bennett fra IBM og Gilles Brassard fra universitetet i Montreal en teknologi basert på det såkalte Heiselberg-prinsippet, som sier at du ikke kan måle kvanteinformasjon uten å samtidig ødelegge den samme informasjonen.

På grunn av dette går det an å ha en kommunikasjonskanal mellom to brukere som ikke kan avlyttes uten at informasjonen korrumperes. Alle som prøver å bryte seg inn, vil legge igjen et destruktivt merke.

Interesserte banker

Det er særlig banker som viser interesse for nyvinningen som nå er demonstrert i Wien.

Flere banker har gitt uttrykk for at de heller taper titalls millioner enn å oppleve nedetid og usikkerhet hos kundene på grunn av frykt for hacking.

Kilde:
BBC

Annonse