Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Det EU-finansierte CleanIT-prosjektet vil at folk skal varsle når de finner terror-nettsteder. (Ill.: EU)

EU forbyr ITavisen

Utilsiktet resultat av vedtak.

Europaparlamentet skulle egentlig vedta en rekke nye bestemmelser for radio, TV, telekom og Internett. Men resultatet ble faktisk at alt som ikke er uttrykkelig tillatt nå blir forbudt!

EU bestemmer

Intensjonen i den nye loven er at ansvaret for hva som er tillatt og ikke tillatt flyttes over fra medlemslandenes regjeringer til EU sentralt.

Dermed kan ikke lenger Tyskland for eksempel opprettholde sitt forbud mot hakekors og Frankrike blokkere deler av Yahoo uten at de har flertall for dette blant alle medlemslandene.

Alt som ikke er lov er forbudt

Vedtaket er nemlig rent språklig utformet slik at det er EU som skal bestemme hva som er lovlig på nettet. De skal altså ikke – i henhold til teksten – forby innhold de ikke liker, men tillate innhold de mener er greit nok.

Alt annet skal pr. definisjon være forbudt. Det gjelder dermed inntil uttrykkelig tillatelse foreligger både ITavisen, Google, VG.no og alt annet «snusk» der ute. EU skal rett og slett få retten til å bestemme hvilke nettsteder og nettbaserte tjenester borgerne skal få lov å bruke.

Ut med «Three strikes»

Siden Norge ikke er EU-medlem, formoder vi at norske borgere fortsatt får lov til både å lese ITavisen og søke på Google. Inntil et eventuelt EØS-vedtak foreligger…

Gledelig er det også at forslaget om å kaste fildelere ut fra nettet etter tre advarsler (den såkalte «three strikes»-regelen, adoptert fra USA) ikke nådde opp til votering. Heia EU! (Og vi forventer en veldig rask revisjon).

Kilder:
The Register
IDG.se

Stikkord: eu, frankrike, internett, itavisen, the register, yahoo