«Dont be evil». Men Google er kanskje ikke så snille lenger?

Annonse


Google eier alt du gjør i Chrome

Firefox-utvikler Mozilla er ikke redd Googles Chrome og Microsoft mener de har en mye bedre nettleser i IE8. Men burde du som forbruker være redd?

Lov til å reprodusere

Er du en av de sju prosentene som leser ITavisen ved hjelp av Googles nye nettleser Chrome (ja, tallet var faktisk så høyt i går)? Du synes kanskje nettleseren er kjapp, elegant og lett å bruke, men har du lest vilkårene til søkegiganten? Svært tvilsomt.

Punkt 11 i Chromes Terms and conditions lyder som følger:

Ved å skrive inn eller vise innhold, gir du Google en uendelig, uoppsigelig, verdensomspennende, gratis og ikke-eksklusiv lisens til å reprodusere, bearbeide, endre, oversette, publisere, fremføre, vise frem og distribuere alt innhold som du sender inn eller viser ved bruke tjenesten.

Annonse


Google Docs

I punkt 11.2 heter det at du som bruker av Chrome aksepterer at Google kan gjøre overstående innhold i punkt 11 tilgjengelig for andre selskaper, organisasjoner eller indiver som har et samarbeid med Google. Da er det bra at jeg skriver denne saken i Firefox, for det strider sannsynligvis mot Norsk lov og hva min arbeidsgiver ville likt.

Ifølge nettstedet ReadWriteWeb påpekes det at disse vilkårene også gjelder for Googles kontorpakke Google Docs. Google kommenterte at avtalen kun var til for å gi selskapet mulighet til å dele dokumenter du selv velger, men nå er det faktisk snakk om en nettleser. Det er en helt annen greie.

Selger informasjon

Lektor og IT-ekspert Gisle Hannemyr mener brukervilkårene kanskje ikke engang er lovlig i Norge og legger til at det helt klart ikke er heldig i forhold til personvernet. Blant annet at de logger alle sider du har vært innom om du er logget inn på Google-kontoen din. Les mer om hva Googles vilkår for kontoen din hos selskapet her. Denne informasjonen bruker Google for alt det er verdt skal vi tro Hannemyr:

– Google er langt mer enn en søkemotor og griper inn i hverdagen på mange måter. En av grunnene til at Google er så vellykket, er at de tjener penger på å hente ut personopplysninger, forteller han og røper at han også liker tjenestene Google tilbyr.

Ikke vær slem

Nettsteder som Deviantart.com, et gratis tilholdssted for ymse kunstnere og fotografspirer der man kan laste opp sine egne bilder burde virkelig be brukerne sine lese vilkårene før de bruker Chrome.

Skal vi tro Chromes brukervilkår vil jo alt innhold (bilder såvel som video) som lastes opp av brukerne på deviantart.com kunne brukes av Google helt uten at de må betale eieren et eneste øre (eller cent.) Mozillas vilkår for Firefox virker langt mer rimelige. Her står det ingenting om at de eier alt du gjør.

Med Googles tette integrasjon mot eget søk, kontorpakke og nå nettleser ligner selskapet mer på Microsoft enn et selskap i oppstartfasen med forkynnelsen «dont be evil».

Oppdatert: Google har nå endret vilkårene.

Kilder:
Dinside Data
TapTheHive
VG

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse