Hopp til navigasjon Hopp til innhold
En hel vegg full av objekter du kan dra, slippe, gjøre større og mindre. En skikkelig «nær Minority Report»-opplevelse på IFA i Berlin. (Ill.: Foto: Per Ervland)

«Minority Report» på ordentlig

Slik har du aldri sett pekeskjerm før.

BERLIN (ITavisen): I science fiction-klassikeren Minority Report bruker politimannen John Anderton (Tom Cruise) en levende vegg av data når han skal etterforske et kommende drap.

Kan ikke kjøpes

Riktig så dramatiske omstendigheter var det riktig nok ikke da vi prøvde et lignende system her i Berlin i helga. Men det er liten tvil om at virkeligheten begynner å ligne filmen.

Tysklands største teleselskap Deutsche Telekom har sammen med sine underselskaper T-Home og T-Mobile utviklet pekeveggen, som foreløpig er et stykke unna en elektronikkbutikk nær deg.

Kjører med 12 maskiner

Veggen er 18 meter bred og 1,5 meter høy, og kan brukes av 30 mennesker samtidig. Oppløsningen er på imponerende 12600 X 1050 piksler, og det kreves hele 12 PCer for å kjøre systemet. Ni av dem jobber med å generere bilder, mens tre datamaskiner har som oppgave å holde styr på navigasjonen.

Resultatet er ikke ulikt en iPhone i storformat. Hendene dine har full kontroll med objektene på skjermen. Du kan flytte dem raskt rundt, og gjøre dem større og mindre ved å dra dem ut og presse dem sammen med begge hender.

Objekter med bilder og film

Det føles faktisk som om du har med fysiske objekter å gjøre. Inne i disse objektene er det naturligvis bilder, film og annet mediemateriale. Kort sagt alt du har tilgang til via en standard PC i dag.

Hvilken nytteverdi et slikt system har, er kanskje diskutabelt. Men det er fantastisk moro! Mangemillionærer med ledig veggkapasitet kan kanskje få utstillingsmodellen brukt fra Deutsche Telekom for en rimelig penge?

Se hva som skjedde da ITavisens redaktør prøvde HDMMTS (High Definition Multi-user Multi Touch System):

Stikkord: bilder, data, film, ifa, ifa 2008, iphone, pc, touch