Denne 11 tommers OLED-TVen kan du kjøpe for over 10000 kroner en gang i november.

Annonse


Første OLED-TV til Norge

BERLIN (ITavisen): Den nye TV-teknologien som Sony mener vil avløse både plasma og LCD kommer til norske butikkhyller i høst.

Modellen heter XL-1 og er på 11 tommer – knapt en størrelse som hjemmekinoentusiaster vil være fornøyd med. Og prisen – den blir skyhøy. I USA er denne tidlige modellen prissatt til rundt 10 000 norske kroner – altså om lag en tusenlapp pr. tomme.

Trolig vil prisen ligge nærmere 15 000 i Norge, dersom man bruker den vanlige kalkylen med norsk moms og generelt høyere kostnadsnivå i forhold til USA.

Likevel er det store fordeler forbundet med OLED-teknologien, noe som lover godt når den blir moden og kommer opp i «normale» skjermstørrelser.

Annonse


Det kunne vi selv konstatere ved å kaste et blikk på skjermen, som viste Blu-ray-film. Klarere bilde enn dette har vi ikke sett, og det gjorde nesten ikke noe at skjermen bare var marginalt større enn på en bærbar DVD-spiller av den typen du forer ungene med på biltur.

Sony beskriver teknologien slik en i fersk pressemelding om XL-1:
Ulik tradisjonelle LCD TV-er som krever et bak- eller sidelyssystem, kan OLED-skjermer avgi sitt eget lys. Dette betyr null lekkasjer fra baklyset (siden løsningen ikke benytter baklys) og økt kontrastnivå, 1,000,000:1, samt oppimot perfekt gjengivelse av handlingen – med helt naturlig lys og skygger, rike farger og klare detaljer.

Den 11-tommer OLED-skjermen kan ses fra hvilken som helst vinkel, og har mulighet til å respondere i løpet av et mikrosekund – over 1000 ganger raskere enn LCD TV-er. Reproduksjon av handlingen er dermed grenseløs jevn uten flimring eller andre forstyrrelser.

Supertynn TV

Men Sony-sjefene (deriblant toppsjefen sjøl, britiske Sir Howard Stringer) kunne by på flere TV-nyheter under sin store pressekonferanse på IFA-messen her i Berlin. 40-tommeren BRAVIA ZX1 er selskapets første med tykkelse på under 1 cm. Denne vil komme på markedet i Norge i januar.

Samt Z4500, den første LCD-TVen med både 200 Hz-teknikk og Sonys MotionFlow.

Blu-ray-optimisme

Selskapet satser ikke overraskende for fullt på på Blu-ray, etter at e vant kampen mot rivalen HD-DVD. Over fem millioner filmer i det nye HD-formatet på verdensbasis. Og regner du med PS3, er det solgt 14 millioner spillere.

Og prognosene framover er svært optimistiske. Innen år 2010 regner Sony med at det er solgt hele 143 millioner spillere på verdensbasis.

Se bildene fra Sony-showet her:

De innebygde høyttalerne i Rolly låter ikke bra, men kan høres via Bluetooth også.

Sony vil helst ikke oppgi tall uten PS3. Og med god grunn. For Sony regner spilkonsollen som intet mindre enn den viktigste oppkoblede underholdningsenheten i verdens stuer i framtida.

Deg selv i hovedrollen

Siste generasjon Blu-ray med BD-Live har muligheter for både oppkobling via nettet og en rekke spennende tilleggsfunksjoner. Om du av en eller annen grunn skulle falle for fristelsen til å kjøpe «Starship Troppers 3» (vi viste faktisk ikke at det fantes en toer en gang..), så kan du se filmen med deg selv i hovedrollen.

Som de sier i den fantastiske originalutgaven av filmen:
I´ll buy that for a dollar….

Dagens mest humoriske innslag var likevel Rolly, Sonys nye MP3-spiler. Denne spileren skiler seg fra andre ved at den danser til musikken. Og er ikke lyden fra de ørsmå høyttalerne god nok (hvilket den slett ike er), så kan du høre hva den spiller via Bluetooth-øreteelfoner…

Annonse