Den allerede enorme elektronikkmessen IFA i Berlin vokser.

Annonse


Flatere, større og grønnere

BERLIN (ITavisen): I dag åpner verdens største messe for forbrukerelektronikk i Tysklands hovedstad. Her skal 1212 utstillere og ikke mindre enn 6600 akkrediterte journalister fra 62 land (det blir 5,4 journalister pr. utstiller? Det kan med andre ord bli trangt om plassen ved standene?) sette hverandre stevne i åtte dager.

Pressen først

Publikum slipper først inn fredag. I dag og i morgen er rene presse- og bransjedager, der 2009-nyhetene slippes innen alle tenkelige (og noen i norsk sammenheng utenkelige) former for elektronisk underholdning i heimen, i lomma , i bilen eller i båten.

Nyt av året er haller fulle av kjøleskap, støvsugere, kjøkkenmaskiner og i det hele tatt hva bransjen kaller «hvitevarer». Dette har hittil ikke blitt regnet som forbrukerelektronikk i ordets strenge forstand. Men når kjøleskapene kommer med nettforbindelse og støvsugerne fyker rundt på golvet og tar opp støvet (mer eller mindre?) for egen maskin, ble det straks noe annet.

Se snikbilder fra før åpningen her:

(Klikk på bildet)

Annonse


P1000583

Miljø, miljø, miljø

I år er miljøvennlighet satt på dagsorden for alvor. Et LCD-TV anno 2008 bruker bare mellom 25 og 35 prosent av strømmen de brukte for tre år siden, og i standby er normen 1 watt.

Produsentene leter med lys og lykte etter materialer som ikke forurenser når dingsene en dag havner på dynga. Det er fortsatt vanskelig å unngå miljøfarlige stoffer i elektronikk, men skal vi dømme etter all reklamen og alle festtalene så er utviklingen vekk fra bly og fosfor i full gang.

Enda flatere

Innen skjermteknologi går utviklingen med rasende fart. Størst spenning knytter det seg til OLED-skjermene, som en gang i framtida kan komme til å erstatte LCD og plasma. Foreløpig er skjermstørrelsene beskjedne, men de øker. Og journalistene vil trolig stå i kø for å se hvor langt spesielt Sony har kommet i utviklingen.

Samtidig blir de tradisjonelle flatskjermene flatere. I år vil det bli vist prototyper som bare er en eneste centimeter tykke. Mens skjermer som kommer i salg snart er 3,8 cm på det smaleste.

Større blir skjermene også. I fjor var 108-tommeren en sensasjon. På årets messe kommer vi til å få se 150-tommere. Da snakker vi om å konkurrere med projektorlerreter og vel så det.

Klikk her for å se snikbilder fra IFA-messa før den åpner!

Nettverk blir mainstream

Hjemmenettverk for underholdning var lenge PC-fiklernes område. Men de siste årene har vi sett stadig flere «mainstream»-produkter som streamer musikk og film fra en server for eksempel i kjelleren (eller et annet rom der støyen ikke er plagsom) til godstolen i stua.

Apple og Microsoft er med andre ord ikke lenger alene. På dagens hjemmeservere står det like gjerne Philips og Harman Kardon som HP eller Acer.

Fra kassett til fastminne

Hobbyregissørene blant oss har alltid noe å glede seg til. Det begynte med analoge kassettbånd i kameraene. Deretter ble de digitale. Så kom de optiske diskene, deretter harddiskene.

I år er r en stor del av e nye kameraene uten mekanisk lesing og skriving av data om bord. Fastminne har tatt helt over, og lagringskapasiten er nå så stor at du får plass til et par sommerferier på kortet. Og skulle du ha behov for mer, er prisen på nye kort ikke avskrekkende lenger.

Selvsagt filmes det i full HD-kvalitet, hvilket vil si 1920 X 1080.

Ny krig

Noe av det mest underholdende på fjorårets IFA-messe var utvilsomt krigen mellom HD-DVD og Blu-ray. Den tok brått slutt på CES-messen i Las Vegas ut på nyåret.

I år er det duket for en annen krig: Digital-TV. For mens EU har vedtatt at DVB-H skal være standarden, er det sterke bransjekrefter som kjemper for andre løsninger. Noen ? som NRK i Norge ? kjemper for DAB-forlengelsen DMB. Og atter andre mener at DVB-T (systemet som brukes for vanlig TV-titting, også i Norge) kan brukes til håndholdte enheter, slik at man ikke trenge å tenke på å bygge nye nett.

Og midt oppi det hele dundrer listepop, quiz-show og annen vulgær, tysk underholdning fra utallige scener blant standene. Det må uhorvelige mengder øl og pølser til for å holde ut..

Klikk her for å se snikbilder fra IFA-messa før den åpner!

Annonse