Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Facebook går kanskje raskere, men du risikerer å få virus, påstår Panda Security. (Ill.: iStockphoto)

Virus angriper utklippstavla

Limer inn skummel nettlenke – uansett hva du gjør.

Utklippstavla (clipboard) i Windows er din og bare din. Trodde du….

Skal lure deg

Nå viser det seg nemlig at en ny type angrep bruker nettopp denne funksjonen for å lure deg til å gå inn på en skummel nettside.

I utklippstavla ligger som kjent den teksten eller grafikken som du har kopiert, og seinere skal lime inn i et annet dokument.

Bruker Flash-annonser

Om du blir infisert av den nye styggvaren, følger det med en lenke til et nettsted der sjansene er til stede for må bli svindlet.

Den ondsinnede koden bruker Flash som springbrett og «vasker» minnetavla. I stedet for den informasjonen du ønsker å klippe og lime inn, får du den uønskede lenken.

Denne lar seg ikke uten videre fjerne, og stakkaren som blir infisert må leve med at lenken dukker opp hver gang hun eller han prøver å lime inn noe.

Omstart og Firefox-stopp

Skummelt nok har sikkerhetseksperter observert den ondsinnede koden i Flash-annonser på vanlige nettsider, og den er altså skrevet slik at den tar kontroll over utklippstavla.

Det finnes i dag ingen permanent løsning på problemet, men antivirusfolk anbefaler å starte maskinen på ny. Å stoppe alle prosesser tilknyttet Firefox via Oppgavebehandling (Ctrl+Alt+Del) kan også hjelpe.

– Dette er et interessant angrep, men det ser ikke ut til å være veldig utbredt for øyeblikket. Jeg kan ikke huske å ha sett dette før, sier forskningssjef Mikko Hypponen i selskapet F-Secure til BBC.

Stikkord: angrep, firefox, flash, sikkerhet, virus, windows