Hopp til navigasjon Hopp til innhold
hacking02 (Ill.: Ill: Per Ervland/ITavisen)

Skole lærer elever å skrive virus

Møter hard kritikk fra sikkerhets-selskaper.

I et lite kjellerlokale i California sitter George Ledin og hans elever og spammer forumtråder med falske identiteter og registrerer tastetrykkene på andre maskiner.

En helt vanlig skoledag i PC-sikkerhetsklassen på Sonoma Universitet i USA.

Ikke godt likt
Ikke overraskende er det mange som er skeptiske til Ledins måte å lære elevene om PC-sikkerhet, men som Ledin sier selv: Hvis man ikke lærer om hva man blir angrepet av, hvordan skal man vite hvordan man skal beskytte seg?

Flere PC-sikkerhets-selskaper har allerede erklært at de ikke vil ansette noen av Ledins elever, grunnet deres utdanning. Ledin hevder imidlertid at elevene ikke gjør noen skade, og at alt av hacking foregår i sikre, lukkede nettverk slik at ingenting skal kunne snike seg ut til resten av verden.

Kjenn din fiende
– I motsetning til biologiske virus skrives datavirus av en programmerer. Vi vil finne tankegangen til en slik person. Hvordan lærer de seg å skrive datavirus som dette?, sier Ledin.

Han legger imidlertid ikke skjul på at det hele kan sees på som et lite angrep på McAfee, Symantec og andre anti-virus-program, som han synes er mer eller mindre ubrukelige. I tillegg er han skeptisk til det han mener har blitt et monopol av informasjon hos mange av antivirus-eierne, som ikke vil ut med detaljer om hvordan de stopper virus.

– Hvorfor skal vi holde oss unna lærdom om noe som er viktig for alle?, spør Ledin.

I tillegg ser han ikke hvorfor det skal være farligere å studere datateknologi, enn andre fag:

– Ja, det kan være skadelig for samfunnet, men andre fag er også farlige på sin egen måte. Bare se på kjemi og fysikk, poengterer Ledin.

Kilde: Newsweek

Stikkord: angrep, hacking, nettverk, virus