Denne eksperimentelle Blu-ray-disken rommer 400GB i 16 lag. Nå har Pioneer videreutviklet konseptet til 25 lag og 500GB.

Annonse


Blu-ray med 500GB

Snart vil en optisk plate kunne romme like mye data som en romslig harddisk. I hvert fall hvis den japanske lyd- og bildeprodusenten Pioneer får bestemme.

Flere lag

Selskapet kunne for en måned siden ptesentere en Blu-ray-plate som rommet 400GB.

Det var sensasjonelt, for en standard dobbeltlags Blu-ray-plate i dag tar ikke mer enn 50GB (25GB på ett lag).

Utviklet i fire år

400GB-utgaven av Blue-ray bruker derimot 16 lag. Og for å klare å få presset inn 500GB benytter Pioneer utrolige 25 lag.

Annonse


Selskapet forkynte allerede for fire år siden at de hadde planer om slike jumbo-utgaver av Blu-ray, men først nå kan de si at drømmen er mulig å oppnå.

Tror på formatet

Det vil trolig drøye noen år før slike disker vil bli å finne i butikkene – om noen gang. Og i dag finnes det verken spillere eller brennere som er i nærheten av å støtte flere enn to lag på disken.

Pioneer ser likevel for seg at formatet kan bli en realitet en dag, som en naturlig utvikling av et format som så vidt har begynt å etablere seg hos forbrukerne.

Sparer plass

Man kan for eksempel tenke seg at en storfilm og det tilhørende PS3-spillet kan leveres på én enkelt disk. Eller at komplette filmsamlinger med skuespiller eller regissør som tema ikke lenger skal fylle hyllemeter i stua hos folk.

Mange tror at synkende harddiskpriser vil tvinge fram en utvikling der folk lagrer alt de har av media på hjemmeservere. Men det er sterke krefter innen underholdningsindustrien som ikke ønsker en slik utvikling.

Fortsatt fysisk disk

De vil heller selge sitt materiale på fysiske disker, med en bilde- og lydkvalitet som gjør filene så store at det ikke er realistisk å laste dem ned, selv med den store båndbredden som folk flest forventes å ha om noen år.

I så fall finnes det ikke noe alternativ til Blu-ray-disken og dens etterkommere og slektninger.

Kilde:
Trustedreviews.com

Annonse