Ved å undersøke om IP-pakkene er manipulert, gir «Switzerland» deg beskjed om du risikerer utestenging fra nettet.

Annonse


«Radarvarsler» for fildelere

Film- og platebransjen har lenge drømt om å kunne stoppe den ulovlige distribusjonen av varene deres via torrent-teknologien på Internet. Nå har nettrettighetsorganisasjonen EFN (Electronic Frontier Foundation) sluppet programmet Switzerland som et mottiltak.

Gir deg beskjed

Dette programmet kan knuse drømmen om i all hemmelighet å kunne overvåke og sperre nettbrukerne ute fra visse typer innhold på nettet. Dette gjelder også diktaturstater som overvåker innbyggernes nettbruk og sperrer visse nettsider og tjenester.

Programmet tester integriteten på datakommunikasjonen over nettverk, nettleverandører og brannmurer. Det avdekker IP-pakker som er tuklet med, og gir deg beskjed når disse er funnet.

Skift i tide!

Slik får du en ganske god idé om nettleverandøren har satt i gang overvåkings- og sperretiltak mot deg.

Annonse


Switzerland kan derimot ikke åpne stengte tjenester (f.eks. BitTorent) eller gi deg tilgang til nettsider som er sperret av nettleverandøren. Derimot fortelle deg om nett-tilgangen din blir overvåket eller manipulert. Og da kan du jo f.eks. skifte til en nettleverandør som ikke gjør slikt.

To kjente verktøy

For å kunne for eksempel avdekke hvem som bruker torrent-teknologien til å utveksle piratkopiert materiale, må nettleverandørene bruke tekniske verktøy som spionerer på nettbruken din.

Det vanligste av disse verktøyene leveres av selskapene Sandvine og Audible Magic.

Digitale vannmerker

Sandvine avdekker mønsteret i trafikken og forteller nettleverandørene hvilke tjenester og tekniske standarder kunden benytter. Disse tjenestene kan så sperres, uten å berøre andre nettaktiviteter som surfing, e-post og lignende.

Audible Magic avslører innholdet du laster opp eller ned, om dette for eksempel er musikk eller video. Systemet virker slik at film- og musikkprodusentene registrerer sine titler i en stor database. Deretter setes et digitalt «vannmerke» på innholdet.

Brukes av YouTube

Dette vannmerket følger med over i f.eks.. en MP3-utgave av en låt eller en DivX-utgave av en film. Filmen og musikken kan dermed kjennes igjen, uansett hvor mange digitale ledd innholdet har gått igjennom. Unntaket er analog overføring – da forsvinner vannmerket.

Systemet brukes nå av mange av de store plateselskapene, og også på YouTube for å avsløre om noen har lastet opp et film- eller TV-klipp som er belagt med eksklusive rettigheter.

Kan redde deg fra «three strikes»

I flere land har film- og musikkindustrien inngått avtaler med nettleverandørene om å sende brev til kunder som er spesielt aktive på fildelingsnettverk. Det snakkes også om å innføre et «tre sjanser og ut»-system («three strikes»), der fildelere etter tre advarsler får sperret nettforbindelsen sin.

Det norske Forbrukerrådet har uttrykt skepsis til et slikt forslag, som støttes blant andre av kulturminister Trond Giske . De mener at en uavhengig instans må vurdere forholdet før stengingen skjer.

Med Switzerland (som foreløpig er i alfa-versjon, og dermed ikke for datapyser) vil fildelere få sin «radarvarsler» som kan hjelpe dem å sette inn mottiltak i god tid før første advarsel kommer.

Kilder:
EFF.org
The Inquirer

Annonse