Hopp til navigasjon Hopp til innhold
OLED-skjermer er både tynne og kan by på en utrolig bildekvalitet.

40 tommers OLED-TV i 2011

Panasonic vil bli bli først og størst.

Hvis framtiden blir som Panasonic (Matsushita) tror, vil de kommersialisere OLED-TV-er så store som 40 tommer i løpet av 2011.

Dette vil gjøre Panasonic den første til å masseprodusere OLED-skjermer på over 30 tommer.

Vil utkonkurrere Samsung
Nyheten kommer fra det japanske avisen Nikkei. De forteller at Matsushita, som nå er verdens største produsent av plasma-skjermer, vil konkurrere med Samsung Electronics om verdens neste-generasjons TV-marked.

Hvis informasjonen avisen sitter på er korrekt, vil TV-en komme på en pris på 1390 dollar, noe som tilsvarer ynkelige 7000 norske kroner. Om dette stemmer er ikke bekreftet av Panasonic, men det er jo lov å håpe.

Billigere enn LCD
OLED (organic light-emitting diode) regnes fortsatt som en ny teknologi på TV-fronten, men forventes fra flere hold å utkonkurrere både plasma- og LCD-teknologien. OLED-skjermer er både billigere å masseprodusere grunnet den organiske overflaten, og er i tillegg mindre strømkrevende.

I tillegg vil svartnivået bli svært bra på en OLED-TV ettersom skjermen er avhengig av at hver pixel lyser opp for å vise seg. Ved svarte felt kan lyses enkelt og greit skrus av, og man vil oppnå et helt svart punkt.

Dør fort ut

Problemet med teknologien foreløpig er den korte levetiden på skjermen. Tidlige forsøk viser at skjermen kun holder i rundt 14 000 timer. Sammenliknet med LCD som kan skilte med 60 000 timers levetid er det uakseptabelt for en TV. Ny teknologi ser imidlertid ut til å kunne fikse levetidsproblemet, og vil dermed gjøre OLED til en viktig konkurrent i framtiden.

Kilde:
Gizmodo
Oled-display
Wikipedia

Stikkord: lcd, oled, panasonic, samsung