Hopp til navigasjon Hopp til innhold
SanDisk ser hele tiden framover - denne gangen med en helt ny teknologi for å få mer ut av harddisker.

3D-lagring er framtiden

SanDisk og Toshiba har allerede begynt.

SanDisk snakket nylig om hvordan deres SSD-disker ikke klarte å jobbe sammen med Vista. Det hindrer dem likevel ikke å tenke på framtiden, og hvordan det evige spørsmålet om mer lagring skal besvares når flash-lagring ikke er nok. Svaret er tydeligvis 3D-teknologi.

Pakker tettere
Enkelt forklart vil den nye teknologien gjøre det mulig å pakke data tettere enn det som er mulig nå. Hvordan? Ved å lagre data vertikalt. 3D-minne-chips vil ta i bruk flere aktive minnelag, slik at strukturen innad i chipen kan brukes vertikalt også.

Konvensjonelle integrerte kretser plasserer all aktiv minne på en silisiumbasert overflate, og tar kun i bruk ett lag.

Skal ta over NAND-flash
SanDiscs satsning på 3D-teknologi ble klart da de nettopp inngikk en avtale med Toshiba. De to selskapene skal nå i følge deres offisielle uttalelse samarbeide sammen for å utvikle teknologien som skal ta over for NAND-flash.

Hvis de får det som de vil skal teknologien komme i bruk en gang i det neste tiåret. SanDisk har allerede et produkt i salg som tar i bruk den nye 3D-teknologien. Problemet er imidlertid at den kun kan lagre informasjon én gang. Skal teknologien konkurrere med dagens forhold, må den selvfølgelig bli «rewritable»

Langt fra ferdig
Toshiba er imidlertid allerede på sporet av noe, og har hittil laget en prototype som tar i bruk 3D-teknologien. Den gjør det mulig å lagre og programmere flere ganger. De sier imidlertid at produktet er langt fra ferdig.

Tror det blir vanskelig
Sammen med Toshiba tror SanDisk at 3D-minne, selv om det vil bli krevende, er en brukbar etterfølger av flash. Å kommersialisere produktet sier de selv vil by på utfordringer, men at strevet vil være verdt det, da 3D-minne kan revolusjonere teknologien.

Kilde: Cnet

Stikkord: 3d, data, flash, lagring, minne, prototype, sandisk, toshiba