I dag kan du risikere å bli stoppet vilkårlig og fratatt laptopen i ukevis. Det vil amerikanske politikere ha en slutt på.

Annonse


Protest mot laptop-ransaking

Senatorene Russell Feingold fra Wisconsin og Patrick Leahy fra Vermont vil ha en slutt på at grensepolitiet ransaker og beslaglegger bærbare PCer og annet elektronisk utstyr på amerikanske flyplasser.

Blir borte i uker

I mange tilfeller tar det uker før en beslaglagt PC blir returnert til eieren, og dette skaper ofte store problemer både for privatpersoner og bedrifter.

Spesielt muslimske reisende er utsatte. I ett tilfelle ble en IT-ansatt med muslimsk bakgrunn ransaket hele åtte ganger da han skulle inn i USA, følge organisasjonen Muslim Advocates.

– Ikke her i USA!

– Om du spør amerikanske borgere om regjeringen har rett til å åpne PCene deres, lese dokumenter og e-post, se på bildene deres og sjekke hvilke nettsteder de har besøkt – alt sammen uten mistanke om noe kriminelt – da tror jeg de samme amerikanerne hadde sagt at regjeringen absolutt ikke har rett til det, uttalte senator Feingold på en høring i Senatets justiskomite i går.

Annonse


– Og spurte du de samme amerikanerne om slikt skjer, så ville de sagt «ikke her i USA», la han til.

Som all annen bagasje

Myndighetene hevder på sin side at bærbare PCer og annet elektronisk utstyr må behandles som all annen bagasje.

Med de nye antiterror-lovene har personalet full rett til å ransake hva de vil, også uten at det foreligger noen form for mistanke.

Kilde:
Macworld.

Annonse