Ved hjelp av laptop og en spesiell kortleser kan du reise gratis med undergrunnsbanen i London. Og kanskje komme deg inn i regjeringskontorene også...

Annonse


London-undergrunn hacket

Nederlandske sikkerhetseksperter klarte å kjøre gratis med Londons undergrunnsbane etter at de i et kontrollert forsøk hadde tilegnet seg data fra de elektroniske billettene.

Først bygning – så t-bane

Det vellykkede eksperimentet vekker stor bekymring. Ikke bare hos Londons transportmyndigheter, men hos alle som bruker samme teknologi i elektroniske adgangskort og billetter.

Bart Jacobs fra Radboud-universitetet i Nederland og hans team klarte først å kopiere adgangskort til en offentlig bygning i hjemlandet. Deretter prøvde de det samme med London Undergrounds Oyster Card, den elektroniske billetten som gir flere reiser over en tidsperiode.

Kunne kopiere fra lomma

Det gikk helt glatt. Forskerne klarte også å kopiere informasjon fra sine medpassasjerers billetter, selv om disse lå i lomma til folk.

Annonse


Felles for systemene som kan hackes, er at de bruker samme teknologi dra det Philips-eide selskapet Mifare. Informasjonen på denne brikken kan enkelt leses av og behandles ved hjelp av en standard, bærbar PC og en enkel mottaker som kobles til USB-porten.

– Nasjonalt sikkerhetsanliggende

Det finnes om lag to milliarder Mifare-kort i omløp, og myndighetene i flere land frykter nå at disse nå kommer til å utgjøre en sikkerhetsrisiko.

– Vi tar dette ekstremt alvorlig. Det er et nasjonalt sikkerhetsanliggende. Vi kommer nå til å erstatte samtlige av kortene som våre 120 000 offentlig ansatte bruker til en kostnad av 5 euro pr. kort, sier en talsmann for det nederlandske innenriksdepartementet til London avisen The Times.

Væpnede vakter

Londons undergrunn vil foreløpig ikke bekrefte at Oyster card-systemet deres er hacket.

Den nederlandske regjeringen ble gjort kjent med hackingen allerede i april. Da ble det øyeblikkelig satt ut væpnede vakter foran alle offentlige bygninger som bruker kort av Mifare-typen.

Annonse