Hackere klarte å lamme varslingsystemet og netstedene til den russiske atomindustrien. Samtidig spredte de falske rykter om en stor ulykke på flere forum på nettet.

Annonse


Hackere angrep atomkraftverk

Ved å angripe nettsteder og varslingssystemer og spre falske meldinger om alvorlige lekkasjer ved atomkraftverk i St. Peterburg-området klarte hackere å skapte panikk i Russland.

«Planer om masse-evakurering»

De falske meldingene ble plantet på ulike russiske forum. I meldingene het det at en atomulykke av Tsjernobyl-dimensjoner var i emning, og at myndighetene hadde planene klare for en masse-evakuering.

For å forsterke panikken rettet hackerne et såkalt DOS-angrep (falsk trafikk som får nettsteder til å knele) mot den offisielle varslingstjenesten til atomkraftverkene, ASKRO (Automatic Radiation Environment Control System).

Angrepene og spredningen av desinformasjon virket utvilsomt svært koordinerte, og skjedde i slutten av forrige uke.

Annonse


Stoppet sikkerhetsdata

På grunn av angrepet var nettstedene til flere store atomkraftverk nede torsdag, blant annet nettstedet til det store atomkraftverket utenfor St-Petersburg, Leningrad NPP og den statlige fellesportalen for den russiske, sivile atombransjen Rosatom.ru .

Dette førte til at de ansatte ved atomkraftverkene i flere timer ikke hadde tilgang til data om sikkerheten.

Kraft-konkurrenter bak?

En talsmann for Rosatom atomindustrien antyder at angrepet kan ha vært planlagt av krefter som har interesse av å skade industrien – for eksempel de som lever av å selge annen type energi.

– Folk som er dømt til å tape på den russiske atomindustriens utvikling har gode grunner til å spre rykter om en ulykke ved et atomkraftverk, sier den ikke navngitte talsmannen til det russiske nyhetbyrået Novosti.

Annonse