Har du med deg en slik på reise? Om den nye ACTA-avtalen skulle bli vedtatt, er det kanskje best å legge den igjen hjemme.

Annonse


Snart kan de ta iPoden din

De såkalte G8-nasjonene (Canada, Frankrike, Tyskland, Italia, Japan, Russland, Storbritannia og USA) har i all hemmelighet utarbeidet en plan som kan få store konsekvenser for alle som bruker MP3-spiller på reise.

Skal opp i Tokyo

De kanadiske avisene The Ottawa Citizen og National Posthar fått tilgang til et dokument der det foreslås å gi tollfunksjonærer og polititjenestemenn på flyplasser myndighet til å beslaglegge og undersøke MP3-spillere for piratkopiert materiale.

Saken skal i følge avisa opp på G8-møtet i Tokyo i juli. Den såkalte ACTA-avtalen (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) ser nærmest ut som en platebransjefunksjonærs våte drøm.

Må dokumentere lovlig innhold

Om den går igjennom, vil alle som lander på en flyplass i ett av de åtte landene kunne risikere å frå beslaglagt iPod eller annen MP3/mediespiller dersom det foreligger mistanke om at innholdet ikke er kjøpt og betalt, men kopiert eller lastet ned fra nettet ulovlig.

Dersom du blir funnet skyldig, kan du risikere bot.

Trenger ikke avstemning

ACTA er ingen lov, men en handelsavtale. Den trenger derfor ikke å gå gjennom det politiske systemet på samme vis som for eksempel straffebestemmelser.

Dermed er det bare enighet mellom de åtte landenes regjeringer som avgjør om det blir trygt å ta med seg iPoden på flyet framover.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse