Hopp til navigasjon Hopp til innhold
080522_p01_new

Nytt lyd-format vil revolusjonere

– Music 2.0 kommer til å ta over for MP3.

Koreanske forskere har utviklet et nytt format der du selv kan velge hva du vil høre.

Styr hvert instrument

Det nye formatet har separat volumkontroll (6 stk.) for hvert instrument så man kan dempe vokalen, trommene, gitaren, koringa, synthen eller bassen. Nyttig om man vil spille sammen med yndlingslåta.

Filformatet får endelsen .MT9, men et langt mer kommersielt navn: Music 2.0. Investorene sier at formatet intet mindre kommer til å ta over for MP3. For at det skal skje må piratene omfavne det.

Sterk kandidat

Formatet eies av Audizen og var en av MPEG-organisasjonens (Motion Picture Experts Group) kandidat i år. MPEG er en internasjonal gruppe bestående av selskaper innen den digitale musikk og video-industrien.

Det er enda ikke sikkert at formatet vinner, men Audizen-sjef Ham Seung-chul er optimistisk frem til det endelige valget legges frem i juni:

– Vi lagde presentasjoner for de som var med og de ble overrasket over det de så. De stemte med en gang på oss for at formatet skulle bli en kandidat som en digital musikkstandard, forklarer Seung-chul.

Kommer allerede neste år?

Samsung og LG skal begge være interesserte i å integrere spilleren i kommende produkter som kan komme allerede tidlig neste år.

Det er allerede nå mulig å kjøpe hele album i formatet fra Audizen. Også gamle plater fra Queen er det mulig å lage MT9-filer av, så lenge de har blitt digitalt remastret. Og det viktigste for mange; formatet er uten DRM.

Kilde:
KoreaTimes

Stikkord: digital, lg, mp3, musikk